Θετική αντίδραση ύστερα από μια αρνητική εβδομάδα

Θετική αντίδραση ύστερα από μια αρνητική εβδομάδα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να κλείνει πάνω από τα επίπεδα των 560 μονάδων. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στηρίγματα στην αγορά έδωσαν οι μη τραπεζικές μετοχές, με τους τίτλους του ΟΛΠ, του ΟΠΑΠ και της Τιτάν να υπεραποδίδουν.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 562,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,10%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,071 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 52.766.828 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 18 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε πτώση 1,50%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 10,86%.

Με κέρδη έκλεισαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η εβδομάδα είχε αρχίσει πολύ άσχημα, καθώς οι επενδυτές αποχωρούσαν μαζικά από τις τραπεζικές μετοχές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών δοκιμασιών. Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη να μειώσει στο 0,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων οδήγησε χθες το χρηματιστήριο του Λονδίνου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Ανοδικά κινούνταν και ο τραπεζικός δείκτης του STOXX Europe 600, ο οποίος είχε απώλειες 5% τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ωστόσο τα προβλήματα για τον τραπεζικό κλάδο δεν έχουν πάψει να υπάρχουν. Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ζημίες 2 δισ. λιρών το α΄ εξάμηνο, ενώ ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση διάσωσης τράπεζας από το κράτος.

Η σημαντική δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας που παρουσίασε η Τράπεζα της Αγγλίας καθάρισε τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές που είχαν δοκιμαστεί στις αρχές της εβδομάδας εξαιτίας των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα. Ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,6% την Πέμπτη και την Παρασκευή συνέχισε το ράλι, με αποτέλεσμα να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχυόταν χθες το μεσημέρι κατά 0,5%. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI κινούνταν ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών ενισχύονταν κατά 1%, πλησιάζοντας και αυτά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. «Οι αγορές έχουν ενθουσιαστεί από την ποσοτική χαλάρωση. Ολοι μας ακολουθούμε την τάση της αγοράς, απλώς και μόνο επειδή περισσότερα χρήματα θα εισρεύσουν στις αγορές, περιορίζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και αυξάνοντας την τιμή περιουσιακών στοιχείων που έχουν περισσότερο ρίσκο, όπως οι μετοχές», λέει στο Reuters o Πίτερ Λόουμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου Investment Quorum στο Λονδίνο.

Ωστόσο λίγο κάτω από το λαμπερό λούστρο της ποσοτικής χαλάρωσης τα προβλήματα που συνοδεύουν την αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα η RBS, η οποία είχε κρατικοποιηθεί στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει να παρουσιάσει κέρδη από το 2007. Η μετοχή της υποχωρούσε χθες κατά 4,5% καθώς η τράπεζα έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της επιβράδυνσης που αναμένεται να παρουσιάσει η βρετανική οικονομία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την αρχή του έτους η μετοχή της RBS έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%, ακολουθώντας πορεία ανάλογη με αυτήν αρκετών άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν βρεθεί από τα τέλη του 2015 στο στόχαστρο των επενδυτών εξαιτίας του μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν. Και της ανησυχίας ότι ίσως να χρειαστούν διάσωση από το κράτος, παρέμβαση που πιθανότατα θα συνοδευτεί και από «κούρεμα» των πιστωτών τους στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσία που ισχύει από την αρχή του 2016. Η διάσωση της Monte dei Paschi την προηγούμενη εβδομάδα από κονσόρτσιουμ διεθνών τραπεζών απέτρεψε μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή