Κατατέθηκαν από την Cosco τα 368,5 εκατ. για τον ΟΛΠ

Κατατέθηκαν από την Cosco τα 368,5 εκατ. για τον ΟΛΠ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς απέκτησε η Cosco έναντι τιμήματος 368,5 εκατ. για το 67% του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος κατέβαλε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα για το 51% που ανέρχεται σε ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 88 εκατ. κατατέθηκαν σε ειδικό σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευτεί να υλοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου κατά την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο πως θα επενδύσει συνολικά 650 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο τα 350 για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευτεί.

Η μεταβίβαση του 51% έγινε μέσω Χρηματιστηρίου και το εν λόγω πακέτο πέρασε αμέσως μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, την πανηγυρική έναρξη της οποίας κήρυξαν ο πρόεδρος της Cosco Shipping, Γουάν Μιν και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το μεσημέρι αναμένεται να συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο σε σώμα, αφού με εξαίρεση λίγα μέλη του σημερινού Δ.Σ., που θα παραμείνουν μέλη, τα υπόλοιπα έχουν ήδη παραιτηθεί και δεν απαιτείται έτσι η σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Απαιτείται όμως η έγκριση των διορισμών στους οποίους θα προβεί ο νέος βασικός μέτοχος, από την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, διαδικασία που θεωρείται πάντως τυπική υπόθεση.

H Cosco έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει έως το 2020 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 293,7 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση των οποίων είναι και προαπαιτούμενο για τη μεταβίβαση του άλλου 16%.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι σήμερα ολοκληρώνεται «μία συμφωνία – ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνολικά για την ελληνική οικονομία».

Ως προς τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16%, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%».

«Η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052», καταλήγει.

Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, η Cosco Shipping θα επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά απαραίτητων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται: η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO). Οι μελλοντικές επενδύσεις του Ομίλου έχουν ως στόχο τη μετατροπή του λιμένα του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας. Η Cosco Shipping θα επενδύσει σε αποβάθρα βεληνεκούς 300,000DWT καθώς και στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και στην ανεύρεση ευκαιριών σε ότι αφορά την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Όμιλος θα επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στην Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, αναμένεται να επιταχυνθεί η κατασκευή του China-Europe Land-Sea Express Line, φέρνοντας την Κίνα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά. Ο Όμιλος θα αναλάβει την ανάπτυξη των logistics και της αποθήκευσης, τη στρατηγική πρωτοβουλία “One Belt One Road”, καθώς και το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμανιού να αναπτυχθεί ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, καθώς και η νότια πύλη προς της Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και των Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή