Στην Cosco πέρασε η πλειοψηφία και το μάνατζμεντ του ΟΛΠ

Στην Cosco πέρασε η πλειοψηφία και το μάνατζμεντ του ΟΛΠ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τέσσερις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, έναν διευθύνοντα και έναν εκτελεστικό πρόεδρο και δύο συμβούλους διοίκησης θα πορεύεται από εδώ και πέρα ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά. Οι αλλαγές έλαβαν χώρα μετά τη μεταβίβαση, χθες Τετάρτη, στην Cosco του 51% του μετοχικού κεφαλαίου και την καταβολή 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον 88 εκατ. κατατέθηκαν σε ειδικό σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκτήσει η Cosco μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευθεί να υλοποιήσει.

Το νέο ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα σε συνεδρίαση που έγινε το μεσημέρι μετά την παραίτηση των επτά εκ των προηγούμενων μελών του. Πρόεδρος ανέλαβε ο διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Cosco Shipping, Γουάν Μιν, και διευθύνων σύμβουλος ο γενικός διευθυντής της θυγατρικής της στον Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) κάπτεν Τσενγ Κιονάιε.

Της συνεδρίασης του Δ.Σ. προηγήθηκε γεύμα στο Hilton και πριν από αυτό η πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους επικεφαλής της Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ. Νωρίς το πρωί είχαν κατατεθεί τα παραπάνω ποσά, ενώ το πακέτο του 51% πέρασε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Αργά χθες το απόγευμα η ηγεσία της Cosco και τα εν Ελλάδι στελέχη της δεξιώθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ Α.Ε. στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά τους συνεργάτες τους και στελέχη του ΟΛΠ.

Η νέα ανώτατη ιεραρχία της εισηγμένης, που λειτουργεί μέσω τεσσάρων διευθύνσεων και δύο Ελλήνων ανωτέρων συμβούλων διοίκησης, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του νέο βασικού μετόχου να εξορθολογίσει τη λειτουργία του ομίλου, να διασφαλίσει τη συνέχεια αλλά και να προχωρήσει στο επιχειρηματικό του πλάνο με γοργούς ρυθμούς. Οι έξι άνθρωποι-κλειδιά στη νέα εποχή του λιμανιού του Πειραιά είναι οι εξής: Οι Αγγελος Καρακώστας, Ντενγκ Ξιαόλι και Λι Τζιάντσουν ως αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Τζι Φένγκμινγκ ως γενικός οικονομικός διευθυντής και οι Αθανάσιος Λιάγκος και Ιωάννης Κούβαρης ως ανώτεροι σύμβουλοι διοίκησης. Οι δύο τελευταίοι εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο και επιβιώνουν του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου όπως και ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης και ο Ν. Αρβανίτης. Να σημειωθεί πως ο Αθανάσιος Λιάγκος συμμετέχει μαζί με έναν εκπρόσωπο της Cosco και στην επιτροπή ελέγχου του νόμου 3693/2008 του ΟΛΠ.

Με βάση την ψηφισθείσα από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης, η Cosco Shipping θα επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ σε σειρά απαραίτητων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται: η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).

Οι μελλοντικές επενδύσεις του ομίλου έχουν ως στόχο τη μετατροπή του λιμένα του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο της και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή