Υποχώρηση εσόδων κατά 3,7% και ζημίες για τη Wind Hellas το 2015

Υποχώρηση εσόδων κατά 3,7% και ζημίες για τη Wind Hellas το 2015

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάμψη εσόδων και ζημίες παρουσίασε η Wind Hellas στην οικονομική χρήση του 2015. Παράλληλα, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στις οικονομικές καταστάσεις της, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της συνεργασίας της επιχείρησης με τον όμιλο του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ως συνέπεια η ολοκλήρωσή της το 2017 τίθεται εν αμφιβόλω. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Wind, παραμένει στο στόχαστρο της εταιρείας η Forthnet.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών παρουσίασε για το 2015 έσοδα 479 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με τα έσοδα της προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 75 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2014. Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 92 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 88 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Οι μεγάλες ζημίες αποδίδονται στις υψηλές αποσβέσεις (143 εκατ. ευρώ για το 2015) και στα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα (28 εκατ. ευρώ). Η κάμψη των εσόδων αποδόθηκε κυρίως στη δυσπραγία της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, η οποία επηρεάστηκε από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και από τον περιορισμό της κατανάλωσης. «Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας επηρεάστηκε άμεσα από την οικονομική δυσπραγία, με την καταναλωτική δαπάνη να μειώνεται κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει η έκθεση του Δ.Σ. της Wind. Αντίθετα, στη σταθερή τηλεφωνία η εταιρεία τηλεπικοινωνιών εμφάνισε σταθερότητα. «To 2015 ήταν χρονιά σταθεροποίησης για τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, με την αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων να παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της εταιρείας με την Olympia Development (όμιλος Π. Γερμανού), οι οικονομικές καταστάσεις της Wind αναφέρουν ότι οι στόχοι για τα έτη 2013, 2014 και 2015 δεν επιτεύχθηκαν. Ως συνέπεια η συμφωνία μεταβίβασης του 10% της Wind στην Olympia Development τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2012 προέβλεπε ότι ο όμιλος Π. Γερμανού θα αποκτούσε το 10% της Wind Hellas, εφόσον όμως πετύχαινε συγκεκριμένους εμπορικούς στόχους την τετραετία 2013-2016. Βασικό όχημα για την επίτευξη των εμπορικών στόχων των δύο πλευρών θα ήταν τα καταστήματα Public του ομίλου Π. Γερμανός.

Για τη συμφωνία με τη Vodafone, με στόχο την εξαγορά της Forthnet, η διοίκηση της Wind σημειώνει ότι παραμένει ενεργή. «Η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιώκει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως είναι η εξαγορά της Forthnet μαζί με τη Vodafone Ελλάδος, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αξίας της εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς μέσα στο 2016, η διοίκηση της Wind Hellas αναμένει περαιτέρω πτώση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας κατά 2,3%, ενώ αναμένει οριακές μεταβολές στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης αναμένει νέα πτώση στις δαπάνες ιδιωτικής κατανάλωσης κατά περίπου 0,7% και επιπλέον περαιτέρω ρυθμιστική πίεση στα τέλη τερματισμού τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος της επιχείρησης στη φετινή χρονιά είναι η εστίασή της στην ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος δικτύων νέας γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή