Αύξηση κερδών 18,4% για τη ΦΑΓΕ

Αύξηση κερδών 18,4% για τη ΦΑΓΕ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΦΑΓΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η γνωστή βιομηχανία οφείλει μεν την επιτυχία της στο ελληνικό γιαούρτι, βρίσκει δε πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης εκτός ελληνικών συνόρων. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, οι πωλήσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν σε 339,2 εκατ. δολάρια (ο όμιλος της ΦΑΓΕ από όταν μετέφερε την έδρα του στο Λουξεμβούργο αποτυπώνει τα οικονομικά του μεγέθη σε δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Η αύξηση σε όγκο πωλήσεων ήταν οριακή, της τάξης του 0,7%. Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στο εξάμηνο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 332,4 εκατ. δολάρια.

Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στις ικανοποιητικές επιδόσεις που σημείωσε η ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα στην Ιταλία κατά 18,9% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 11,3% και στις ΗΠΑ κατά 4,3%. Οπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα εξαμήνου, η ανάπτυξη της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδος οφείλεται στη διεύρυνση του προϊοντικού μείγματος της βιομηχανίας, στη στροφή προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, στη μεγαλύτερη διείσδυση στα νοικοκυριά και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής.

Από την άλλη, η υποχώρηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 9,9% το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια τη ΦΑΓΕ, στην κάμψη της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης, κάμψη που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls το περσινό καλοκαίρι, στη διακοπή της συνεργασίας με ασυνεπείς λιανεμπόρους προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο και, τέλος, στην απόφασή της να αποχωρήσει από την κατηγορία του γάλακτος. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 28,4% στην ελληνική αγορά κατά το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου γάλακτος στο Αμύνταιο στα τέλη του 2015 και αναζητεί πωλητή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία με κάποιον ενδιαφερόμενο. Το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο Φλώρινας εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και ενάμιση χρόνο μετά η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος και συνέχισε να δραστηριοποιείται στις κατηγορίες του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας και στο σοκολατούχο.

Την ώρα, πάντως, που η ΦΑΓΕ αποεπενδύει από την ελληνική αγορά, συνεχίζει τις επενδύσεις εκτός ελληνικών συνόρων. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία εργοστασίου γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο, μια επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Το εργοστάσιο αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 40.000 τόνους, θα δημιουργήσει περί τις 100 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2018. Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν σε 172 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 8,7% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015. Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ΦΑΓΕ με προϊόντα υψηλότερης αξίας και αφετέρου στη δραματική μείωση των τιμών παραγωγού γάλακτος κατά 3,4% στις ΗΠΑ και κατά 16,3% στην Ελλάδα.

Τα καθαρά κέρδη της ΦΑΓΕ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 29,6 εκατ. δολάρια έναντι 25 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή