ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στροφή στο χύμα κρασί μετά τα capital controls και ειδικό φόρο κατανάλωσης

strofi-sto-chyma-krasi-meta-ta-capital-controls-kai-eidiko-foro-katanalosis-2146364

Μετατόπιση των προτιμήσεων από τα εμφιαλωμένα προϊόντα στο φθηνότερο χύμα κρασί διαπιστώνει σε μελέτη της η Infobank Hellastat. Η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω το 2015, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τα capital controls επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Οπως αναφέρεται σε μελέτη της εταιρείας, σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής το 2015 μειώθηκε περαιτέρω κατά 5,4%, στα 2,65 εκατ. εκατόλιτρα. Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ, η χρονιά ήταν όψιμη και με έλλειψη εμπορικών αποθεμάτων σε αρκετές περιοχές.

Αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η επιβολή ΕΦΚ 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί από 1 Ιανουαρίου 2016, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών κυρίως οινοποιείων.

Τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου εντοπίζονται ορατές δυσμενείς επιπτώσεις. Η μέση πτώση εσόδων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 20%, ενώ επισημαίνονται και περιπτώσεις οινοποιείων που εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το 60%. Πολλές μονάδες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΦΚ, καθώς η ρευστότητά τους διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον παρατηρείται διακίνηση ποσοτήτων από παράνομα δίκτυα, τα οποία προμηθεύουν σημεία πώλησης και επιχειρήσεις εστίασης χωρίς παραστατικά και, επομένως, με σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Η παραοικονομία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα φθηνότερα κρασιά, καθώς η επιβάρυνση της τιμής τους είναι πολύ μεγαλύτερη (έως και 40%). Σημειώνεται ότι οι άδειες φύτευσης φέτος δεν ενισχύονται από την Ε.Ε., αλλά από τους ίδιους τους αμπελουργούς. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, καθώς μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είχαν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες φύτευσης μόλις 3.350 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, Μαρία Μεταξογένη: «Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν στην ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, ώστε να επωφεληθούν από την αναμφισβήτητη ποιότητα του προϊόντος τους. Ως πιο ελκυστικοί προορισμοί αναφέρονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι αναπτυσσόμενες αγορές με σημαντικά πληθυσμιακά μεγέθη».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 84 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

• Ο κύκλος εργασιών το 2014 ανήλθε σε 242,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 2,6% από το 2013.

• Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκαν κατά 30%, στα 26,71 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες περιορίστηκαν στα 4,51 εκατ. ευρώ, από 12,61 εκατ. ευρώ το 2013.

• Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) βελτιώθηκαν σε 11,9% και 0,8% αντίστοιχα.

• Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,9 προς 1.

• Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 7 μηνών, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν για 8 μήνες.