Αλμα 83,4% στα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ

Αλμα 83,4% στα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ισχυρές επιδόσεις της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα κράτησαν τα έσοδα και αύξησαν ουσιαστικά τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο του 2016. Υποχώρηση σημείωσαν εκ νέου οι δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, αλλά και της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία. Από την άλλη πλευρά, σημαντική ανάκαμψη σημειώθηκε στα έσοδα του ομίλου από τις δραστηριότητές του στην Αλβανία.

Πιο αναλυτικά, τα ενοποιημένα έσοδα α εξαμήνου του ομίλου ΟΤΕ σημείωσαν οριακή υποχώρηση κατά 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, φθάνοντας έτσι τα 1.883 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), ωστόσο, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 10%, φθάνοντας τα 610 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν θεαματική αύξηση κατά 83,4%, φθάνοντας τα 67,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή των καθαρών κερδών αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην έκτακτη δαπάνη ύψους 75 εκατ. ευρώ που χρεώθηκε στο β΄ τρίμηνο του 2015 και αφορούσε σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ υλοποίησε και φέτος ένα μικρότερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, το κόστος του οποίου ανήλθε στα 34 εκατ. ευρώ και το οποίο θα βαρύνει το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο ΟΤΕ κέρδισε έδαφος στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα και έχασε στη σταθερή της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο οργανισμός, αύξησε σημαντικά τις ευρυζωνικές συνδέσεις λιανικής στη χώρα μας (+10% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015), ενώ ακόμη πιο σημαντική ήταν η αύξηση των συνδέσεων της υπηρεσίας συνδρομητικής τηλεόρασης ΟΤΕ TV. Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του οργανισμού, η επιβολή φόρου 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης επηρέασαν αμέσως τις πωλήσεις του ΟΤΕ. Η επίδραση ήταν ορατή ακόμη και πριν ψηφιστούν τα σχετικά μέτρα στη Βουλή. Στο β΄ τρίμηνο του έτους, ο οργανισμός πρόσθεσε μόλις χίλιες νέες συνδέσεις υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, αντί 10.000 που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Πάντως, η διοίκηση του ΟΤΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξη για το μέλλον της υπηρεσίας ΟΤΕ TV, η οποία σήμερα αριθμεί 459 χιλ. πελάτες. Ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, επανέλαβε χθες ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΤΕ θα καταστεί πρώτος στη συγκεκριμένη αγορά και προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία ποντάρει στο ποιοτικό αθλητικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, όπως είναι το κανάλι OTE History και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Champions League).

Οσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, η διοίκηση του ΟΤΕ απέδωσε την πίεση των εσόδων τόσο στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, όσο και στις ισχυρές πωλήσεις εξοπλισμού που σημείωσε η εταιρεία στο α΄ εξάμηνο του 2015, λόγω της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία ανέκαμψε ουσιαστικά στην Αλβανία, όπου τα έσοδα εξαμήνου της θυγατρικής Telekom Albania αυξήθηκαν κατά 21% –φθάνοντας 40,6 εκατ. ευρώ– και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη κατά 51%, φθάνοντας τα 9,5 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, συνέβαλε καθοριστικά η ανάπτυξη του δικτύου 4G που ξεκίνησε να υλοποιεί από τον Ιουλίου του 2015.

«Πετύχαμε άλλο ένα τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, παρά το οικονομικό περιβάλλον και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ. Ο ίδιος απέδωσε την πορεία αυτή στην τεχνολογική πρωτοπορία, την υπεροχή του brand και τις επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Η συνεχιζόμενη ζήτηση για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, αξιόπιστες υπηρεσίες δεδομένων κινητής και πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο ενίσχυσε τα έσοδά μας και την κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή