Αύξηση κερδοφορίας 11,8% για Coca-Cola HBC το πρώτο εξάμηνο

Αύξηση κερδοφορίας 11,8% για Coca-Cola HBC το πρώτο εξάμηνο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση των καθαρών εσόδων της από πωλήσεις κατά 2,4% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2016 για την Coca – Cola HBC AG. Επιπλέον, ο όμιλος ενίσχυσε την κερδοφορία του κατά 6,1% σε συγκρίσιμη βάση, ενώ βελτίωσε και τις καθαρές ταμειακές ροές.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ομίλου διατυπώνει έντονο προβληματισμό για το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη αστάθεια του ελληνικού τραπεζικού τομέα, και η συνεχιζόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων περιορίζοντας τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας, ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2016». Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στο 6% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων από πωλήσεις, ενώ τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία την 1η Ιουλίου 2016 ανήλθαν στο 4% των ενοποιημένων μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα που υπόκεινται σε έλεγχο κεφαλαίων τον Ιούλιο 2016 ανήλθαν σε 16,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν σε 3,04 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,4% λόγω των δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ωστόσο, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση προκύπτει αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 2,4%. Ο όγκος πωλήσεων, πάντως, αυξήθηκε οριακά, μόλις κατά 0,1%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 140 εκατ. ευρώ έναντι 125,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 11,8%. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 150,4 εκατ. ευρώ έναντι 141,7 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 6,1%. Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης, στο 7,5%. Μείωση, από την άλλη, παρατηρείται στον αριθμό των εργαζομένων. Ο μέσος όρος των συγκρινόμενων με πλήρη απασχόληση εργαζομένων το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν 31.627 άτομα, έναντι 33.670 ατόμων το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες αγορές ήταν αυτές που εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες αγορές. Ειδικότερα, ο όγκος πωλήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές (Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Βόρεια Ιρλανδία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Ελβετία) υποχώρησε κατά 2,8%, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πάντως, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 23,4% στις ανεπτυγμένες αγορές.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές (Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία) ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,5%, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν κατά 2,1%. Κατά 0,5% αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές (Αρμενία, Λευκορωσία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Ουκρανία), ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν κατά 7,2%.

Για το σύνολο του 2016 ο όμιλος αναμένει συνέχιση της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο σύνολο των αγορών και βελτίωση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις. Πάντως, από τις συναλλαγματικές μεταβολές αναμένεται να επηρεασθούν δυσμενώς τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου κατά περίπου 115 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται, επίσης, αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πολύ καλή πορεία της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επιτύχαμε σημαντική αύξηση τόσο των εσόδων όσο και του περιθωρίου κέρδους, η οποία οφείλεται στις βελτιωμένες τάσεις αύξησης των τιμών και του μείγματος συσκευασιών των προϊόντων μας, καθώς και στη βελτίωση των λειτουργικών εξόδων και το ευνοϊκό περιβάλλον του κόστους πρώτων υλών. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι και αυτό το έτος θα είναι ένα έτος αύξησης των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση καθώς και βελτίωσης του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca – Cola HBC AG κ. Δημήτρης Λόης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή