Πληρώθηκε η δεύτερη προκαταβολή 198 εκατ. για την «Πτολεμαΐδα V»

Πληρώθηκε η δεύτερη προκαταβολή 198 εκατ. για την «Πτολεμαΐδα V»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεβλήθη η δεύτερη προκαταβολή ύψους 198 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2020.

Κατασκευάζεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ενώ άλλα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Hitachi Power, η Hitachi Ltd και η Hamon Environmental GmbH. Η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου του 2013.

Πρόκειται για έργο υποδομής, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Η μονάδα V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. Κατά την κατασκευή της θα ασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, γιατί θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Επιπλέον, η νέα μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή