ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για Μαρινόπουλο

stin-teliki-eytheia-i-symfonia-gia-marinopoylo-2146548

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προς έγκριση. Εάν οι πιστώτριες τράπεζες δώσουν το «πράσινο φως» τότε δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

• Τραπεζική χρηματοδότηση της μεταβίβασης του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη ύψους 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 2%.

• Ο Μαρινόπουλος αναμένεται να μεταβιβασθεί εξ ολοκλήρου στον Σκλαβενίτη, αν και υπό συζήτηση παραμένει η πιθανότητα μικρής συμμετοχής των πιστωτριών τραπεζών. Στον Σκλαβενίτη θα μεταβιβασθούν και οι δραστηριότητες του Μαρινόπουλου σε Κύπρο και Βαλκάνια. Μένει ωστόσο να διευκρινισθεί εάν και στην Κύπρο σταματά η σύμβαση δικαιόχρησης του σήματος Carrefour που είχε έως τώρα ο Μαρινόπουλος. Η δραστηριότητα στην Κύπρο, πάντως, θεωρείται «προίκα» για τον Σκλαβενίτη, καθώς οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές, τα μερίδια υψηλά και δεν παρατηρούνται αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που σημειώθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

• Συμμετοχή της οικογένειας Μαρινόπουλου μέσω εγγυήσεων (συμμετοχές σε άλλες εταιρείες και ακίνητη περιουσία). Δεν αποκλείεται, τελικώς, να συμμετέχει και με μετρητά η οικογένεια Μαρινόπουλου, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν θεωρείται ιδιαιτέρως ισχυρό.

• Διαγραφή οφειλών του Μαρινόπουλου προς προμηθευτές σε ποσοστό έως 50%.

Στη συμφωνία εξυγίανσης φέρεται να υπάρχει και η συναίνεση του γαλλικού ομίλου Carrefour, προς τον οποίο οι οφειλές της εταιρείας προσεγγίζουν τα 171 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση καθίσταται πιο εύκολη η συναίνεση από πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών, προϋπόθεση απαραίτητη για να ισχύει το περίφημο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα.}

Εύλογα, πάντως, ερωτήματα προκαλούν δύο στοιχεία: πρώτον, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μαρινόπουλου μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τα 20 εκατ. ευρώ μηνιαίως και δεύτερον, ο Σκλαβενίτης καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη και μετά το «κούρεμα» οφειλών του Μαρινόπουλου, μεγάλο όγκο υποχρεώσεων, όταν η ίδια στις 31/12/2015 είχε συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 800 εκατ. ευρώ, με πάνω από 400 εκατ. ευρώ να αποτελούν υποχρεώσεις προς προμηθευτές.