Παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτικών σχημάτων επανέρχονται οι εισηγμένες εταιρείες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς έχουν προγραμματισθεί τέσσερα οικονομικά συνέδρια στο Λονδίνο.

Ξεχωρίζει το 11ο κατά σειρά road show (οδοιπορικό παρουσίασης) που διοργανώνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η παρουσίαση των εισηγμένων, όπως γίνεται τα τελευταία έτη, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg και αναμένεται να δώσουν το «παρών» και εκπρόσωποι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πριν από το road show του Χρηματιστηρίου θα έχει προηγηθεί στο Λονδίνο στις 5 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της HSBC, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει το τραπεζικό συνέδριο (έχουν προσκληθεί και εγχώριες τράπεζες) στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου της KBW.

Τα συνέδρια στο Λονδίνο ολοκληρώνονται στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου με το τραπεζικό συνέδριο που διοργανώνεται από την Bank of America Merrill Lynch. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το συνέδριο της Barclays στο διάστημα μεταξύ 12 και 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν αναμένεται να συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες και αυτό διότι ο οίκος έπαψε να καλύπτει αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ανήκει πλέον με βάση όλες τις αξιολογήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο.

Capital controls

Εκτιμάται πως σημαντικό ρόλο στις συναντήσεις των ξένων επενδυτικών σχημάτων με τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls και σε τι ποσοστό απελευθέρωσε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Επίσης σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στοιχείο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με στόχο την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα καταλυτικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού εκτιμάται πως στο απόγειό τους θα βρίσκονται και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Ταυτόχρονα αναμένεται και η αξιολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον οίκο Ftse, ακριβώς την ημερομηνία (21-22) που πραγματοποιείται το ελληνικό road show στη βρετανική πρωτεύουσα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία συνάντηση εισηγμένων με τους ξένους επενδυτές έγινε τον περασμένο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη. Ηταν η πιο υποτονική εκδήλωση των τελευταίων ετών, καθώς οι ξένοι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στην Αγγλία λόγω του Brexit. Πολλές προγραμματισμένες συναντήσεις ακυρώθηκαν, ενώ οι εκπρόσωποι των εισηγμένων υποστήριξαν ότι και το 2016 εξελίσσεται δύσκολα για την οικονομία, χρησιμοποιώντας τη φράση: «Εχουμε έναν συνεχή κόμπο στο στομάχι μας για να προβλέψουμε τι θα γίνει σε μια χώρα που είναι μη προβλέψιμη». Στην επίσημη εκδήλωση, εκτός των ειδικών εισηγητών, μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή