Η μοναδική χρονομέτρηση της Omega σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Η μοναδική χρονομέτρηση της Omega σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως Επίσημος Χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων, η ευθύνη της OMEGA εκτείνεται σε όλες τις εκδηλώσεις και τα αθλήματα που πραγματοποιούνται στο Ρίο. Αν και οι απαιτήσεις για το καθένα από αυτά είναι διαφορετικές, η OMEGA έχει ανταποκριθεί στην πρόκληση προσαρμόζοντας ανάλογα την τεχνολογία και ωφελώντας όλους τους αθλητές, τους θεατές και τους κριτές. Τα επιλεγμένα αθλήματα που αναφέρονται παρακάτω είναι μόνο μερικά παραδείγματα, όπου φαίνεται η υπεροχή της χρονομέτρησης της OMEGA.

 

ΣΤΙΒΟΣ

Το πιο γνωστό άθλημα στο οποίο απαιτείται χρονομέτρηση. Η OMEGA εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία για τον στίβο τα τελευταία 84 χρόνια. Σήμερα, ο πιο προηγμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει τη νέα κάμερα OMEGA Scan’O’Vision MYRIA, η οποία είναι τοποθετημένη στη γραμμή τερματισμού του αγωνίσματος, καταγράφοντας έως και 10.000 ψηφιακές εικόνες ανά δευτερόλεπτο, κάνοντας τα αποτελέσματα των αγώνων αδιαμφισβήτητα. Το ηλεκτρονικό πιστόλι εκκίνησης χρησιμοποιεί το φως και τον ήχο για να εξασφαλίσει τη συγχρονισμένη εκκίνηση των δρομέων, και οι καινοτόμοι βατήρες εκκίνησης περιλαμβάνουν ένα σύστημα ανίχνευσης λανθασμένης εκκίνησης, που μετρά την πίεση του ποδιού του αθλητή πάνω στον βατήρα, 4.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό επιτρέπει στους χρονομέτρες να εντοπίσουν εύκολα ακόμη και τη μικρότερη λανθασμένη εκκίνηση. Τα φωτοηλεκτρικά κύτταρα, τα οποία έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή ταινία τερματισμού, χρησιμοποιούνται στη γραμμή του τερματισμού, ώστε να σταματήσει αμέσως η μέτρηση του χρόνου όταν ο πρώτος δρομέας την περάσει. Αυτό δίνει στους δρομείς και στους θεατές μια ακριβή εικόνα του καταγεγραμμένου χρόνου του νικητή.

 

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει τα αποτελέσματα στο άθλημα της τοξοβολίας. Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα κρίνονταν αποκλειστικά με γυμνό μάτι, χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο εργαλείο. Πλέον η OMEGA εισήγαγε έναν νέο στόχο με ενσωματωμένο σύστημα σάρωσης. Όταν το βέλος χτυπήσει το στόχο, δύο καταγραφείς τον σαρώνουν κατά μήκος και κατά πλάτος, υπολογίζοντας την απόσταση του βέλους από το κεντρικό σημείο. Το σύστημα αυτό έχει 0,2mm ακρίβεια, που είναι αδύνατο να ανιχνευτεί από το ανθρώπινο μάτι. Είναι επίσης πολύ γρήγορο, παρέχοντας αποτελέσματα μέσα σε 1 δευτερόλεπτο από τη στιγμή που ο στόχος έχει χτυπηθεί.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο μπάσκετ, η OMEGA έχει εφαρμόσει το σύστημα χρονομέτρησης που καταγράφει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα όλου του παιχνιδιού. Υπάρχει επίσης ένα «χρονόμετρο βολής» 24 δευτερολέπτων, που μετρά αντίστροφα τα δευτερόλεπτα μέχρι ένας παίκτης να ρίξει τη μπάλα για καλάθι. Η OMEGA παρέχει επίσης, ένα σύστημα ανίχνευσης σφυρίγματος. Αυτό λειτουργεί μέσω ενός μικροφώνου που είναι συνδεδεμένο με τον διαιτητή. Όταν το μικρόφωνο ανιχνεύσει τον ήχο του σφυρίγματος, το σύστημα σταματά αυτόματα το ρολόι.

 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Στο πεδίο της ποδηλασίας, η OMEGA εισήγαγε τις πύλες εκκίνησης που κρατάνε το κάθε ποδήλατο στη θέση του πριν την εκκίνηση. Έχουν ενσωματωμένο ένα σύστημα αντίστροφης μέτρησης που απελευθερώνει αυτόματα τα ποδήλατα, μόλις ξεκινήσει ο αγώνας. Κάθε ποδήλατο έχει επίσης έναν πομποδέκτη, ώστε να μπορεί η OMEGA να παρέχει τους χρόνους που ισχύουν κατά τη διάρκεια της κούρσας. Και πάνω στη γραμμή του τερματισμού, είναι εγκατεστημένη μια κάμερα Scan'O'Vision, ώστε να καταγράφει τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές του αγώνα. Πίνακες αποτελεσμάτων γύρω από το χώρο εμφανίζουν επίσης αποτελέσματα και εικόνες από τον αγώνα και τα χάλκινα καμπανάκια της OMEGA σηματοδοτούν τον τελευταίο γύρο για τους διαγωνιζόμενους.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Οι αγωνιζόμενοι στο άθλημα της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης ξεκινούν μαζί πάνω σε έναν πλωτήρα. Κάθε αγωνιζόμενος έχει έναν αναμεταδότη στον καρπό του, ώστε να μετράται ο χρόνος που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο αναμεταδότης αυτός είναι συνδεδεμένος με τις πύλες ανοιχτής θαλάσσης, όπου είναι εγκατεστημένες οι κεραίες. Στη γραμμή τερματισμού υπάρχουν επιφάνειες αφής, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στις πισίνες κολύμβησης, οι οποίες σταματούν τη καταμέτρηση του χρόνου μόλις ο αθλητής τις αγγίξει. Υπάρχει επίσης μια εφεδρική κάμερα που καταγράφει τον τερματισμό των αγώνων σε περίπτωση που οι κριτές χρειαστούν μια καρέ – καρέ απεικόνιση των αποτελεσμάτων.

 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Στην ιστιοπλοΐα, η τεχνολογία χρησιμοποιείται τόσο προς όφελος των αθλητών, όσο και των θεατών που παρακολουθούν το αγώνισμα από την ακτογραμμή. Το αγώνισμα ξεκινάει με την αντίστροφη μέτρηση της OMEGA, η οποία φαίνεται σε μεγάλους πίνακες, ώστε να μπορούν οι αθλητές να παρακολουθούν το χρόνο μέχρι την έναρξη του αγώνα. Ύστερα, η OMEGA παρέχει ειδικά εικονίδια και εικονική γραμμή εκκίνησης, ώστε να βοηθήσει τους θεατές να παρακολουθήσουν τη δράση. Στο Ρίο, μια ειδική κάμερα τοποθετήθηκε πάνω στην κορυφή του βουνού Sugarloaf, ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία των ειδικών γραφικών. Μαζί με το GPS που έχει τοποθετηθεί πάνω στα σκάφη, η OMEGA έχει τη δυνατότητα να παρέχει πολλά από αυτά τα εικονίδια για τη διευκόλυνση των τηλεθεατών.

 

ΤΕΝΙΣ

Η βαθμολογία στο τένις ελέγχεται από την OMEGA, όπως και τα στατιστικά. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η ταχύτητα του serve, ο αριθμός των άσσων ή ο χρόνος του παιχνιδιού για παράδειγμα. Η Μάρκα έχει επίσης αναπτύξει το δικό της σύστημα “line-calling”, ώστε να ελέγχει αν η μπάλα έχει καταλήξει εντός ή εκτός γηπέδου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή