Οι θετικές αποδόσεις αύξησαν το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων

Οι θετικές αποδόσεις αύξησαν το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλή άνοδο ενεργητικού της τάξεως του 0,85% κινήθηκε η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ) την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 6,532 δισ. ευρώ, όπως υπογραμμίζεται σε ανάλυση της Attica Wealth Management. Ο θετικός ρυθμός ροής του ενεργητικού οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις θετικές μέσες αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ (ορισμένες εκ των οποίων, μάλιστα, ιδιαίτερα υψηλές).

Αναλυτικότερα, υψηλή άνοδο ενεργητικού παρουσίασαν οι υποκατηγορίες των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών με 4,21%, των Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης με 3,08% και των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με 2,91%.

Σε επίπεδο μεριδίων του συνόλου της αγοράς των Α/Κ, δυστυχώς, συνεχίζεται ο αρνητικός ρυθμός τόσο της 1ης εβδομάδας του Αυγούστου, όσο και όλης της διάρκειας του Ιουλίου. Οι απώλειες μεριδίων άγγιξαν το -0,06% και αντιστοιχούν σε εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 4,109 εκατ. ευρώ.

Ο εντονότερος ρυθμός εκροών υπήρξε επί μία ακόμη εβδομάδα στην κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας. Η αρνητική μεταβολή μεριδίων κατά -0,72% αντανακλά εξαγορές αξίας 8,876 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Attica Wealth Management, «όπως είναι φυσιολογικό ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν μάλλον προς τη συγγενή κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, που η θετική ποσοστιαία μεταβολή 0,23% αντιστοιχεί σε εισροές κεφαλαίων 5,189 εκατ. ευρώ». Επίσης, είναι πιθανό, αναφέρει η Attica Wealth Management, «ένα μέρος των συνεχιζόμενων εξαγορών των τελευταίων μηνών στα Α/Κ Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας να κινείται απευθείας και προς τις καταθέσεις και να συνεισφέρει στη θετική ροή αύξησης των καταθέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα».

Ολες οι υποκατηγορίες των Ομολογιακών Α/Κ προσέφεραν στους μεριδιούχους/επενδυτές υψηλές αποδόσεις και την εβδομάδα που πέρασε. Το ένα και μοναδικό Α/Κ που έχει επενδύσει σε κρατικούς τίτλους Αναπτυσσόμενων Χωρών έκλεισε με θετική απόδοση 1,18% και ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,57% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 0,46%.

Η πραγματικότητα είναι ότι η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, πρώτη φορά μετά το 2009, βοήθησε στο σύνολό τους σχεδόν τόσο τους μετοχικούς τίτλους όσο και τους ομολογιακούς σε διεθνές επίπεδο.

Η υποκατηγορία των Μεικτών Α/Κ σημειώνοντας μέση απόδοση 1,27% –και σε συνδυασμό με την κινητικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των Ελληνικών Ομολόγων– απέδειξε επί μία ακόμη εβδομάδα την υψηλή συσχέτισή της με τα ελληνικά δρώμενα. Η θετική εισροή κεφαλαίων αξίας 1,334 εκατ. ευρώ δεν πρέπει να μας παραπλανήσει, διευκρινίζει η Attica Wealth Management, «καθώς ένα μόνον Α/Κ της κατηγορίας είχε έντονα θετική ροή κεφαλαίων, ενώ σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αρνητική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή