ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη η μείωση των Ελλήνων τουριστών στη Χαλκιδική

megali-i-meiosi-ton-ellinon-toyriston-sti-chalkidiki-2147134

Πληρότητα κοντά στο 80%, έχοντας ωστόσο ανοδικές τάσεις, με στόχευση τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν τα ξενοδοχεία του νομού Χαλκιδικής για τα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογη παρουσιάζεται η κατάσταση και για το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν πρέπει να προσπεράσουμε και την τάση των τουριστών από τα Βαλκάνια, που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν σταθερά τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παράλληλα, με βάση την εφετινή τουριστική κίνηση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στους 100 τουρίστες που έρχονταν στη Χαλκιδική οι 40 ήταν Ελληνες, εφέτος το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε δραματικά, καθώς στους 100 τουρίστες μόνο οι 10 είναι Ελληνες.

«Είναι γεγονός ότι ο Ελληνας δεν μπορεί να πάει διακοπές. Και αν το κάνει πηγαίνει κάπου για ελάχιστες ημέρες, επιλέγοντας φθηνά καταλύματα. Η μεγάλη φορολογία στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη και του τουριστικού προφίλ», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και συνεχίζει: «Μέχρι στιγμής η κίνηση σε όλη τη Χαλκιδική είναι ικανοποιητική. Το ίδιο ικανοποιητική θα είναι βάσει των στοιχείων και στα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου, που η πληρότητα στα ξενοδοχεία αγγίζει το 80%. Ικανοποιητική προδιαγράφεται και η κίνηση για τις αρχές Οκτωβρίου.

Σήμερα έχουμε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα, είμαι αισιόδοξος ότι θα προσελκύσουμε και πολλούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής, που δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες. Φυσικά, σε μεγάλα ποσοστά πληρότητας βρίσκονται και οι παραδοσιακά μεγάλες μονάδες του νομού».

Ο ίδιος, όμως, δεν είναι αισιόδοξος για τα επόμενα τρία χρόνια ως προς την τουριστική κίνηση. «Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλύτερο. Η μεγάλη φορολογία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ξενοδόχους. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Σε αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται περίπου 27.000 πρόσφυγες. Αριθμός πολύ μεγάλος, που και αυτός παίζει τον ρόλο του στην τουριστική κίνηση. Οπως έπαιξε ρόλο από την αρχή της τουριστικής περιόδου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Νέα επένδυση

Ενα νέο πολυτελές ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ο όμιλος TOR Ηotel Group στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Πρόκειται για το Eagles Villas, το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει τον Mάιο του 2017. Η νέα μονάδα θα διαθέτει 40 βίλες, επτά διαφορετικών τύπων από 65 έως 140 τ.μ. Ο όμιλος διαθέτει ήδη το ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη, ενώ δραστηριοποιείται και στην αγορά της Θεσσαλονίκης με δύο ξενοδοχεία: το City Hotel και το The Excelsior.

To επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της τέταρτης ξενοδοχειακής μονάδας του ομίλου θα ανέλθει σε 11 εκατ. ευρώ. Από τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 70 νέες θέσεις εργασίας.