Μείωση τουριστικών εσόδων 5,8% το πρώτο εξάμηνο, αλλά αισιοδοξία για το δεύτερο

Μείωση τουριστικών εσόδων 5,8% το πρώτο εξάμηνο, αλλά αισιοδοξία για το δεύτερο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα από τον τουρισμό να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει στα έσοδα, υπογραμμίζοντας ότι εκεί υπάρχει στάση αναμονής για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Ιούνιο δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους τα τουριστικά έσοδα παρουσίασαν πτώση κατά 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και ανήλθαν σε 3,93 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, βαρόμετρο για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων στο σύνολο του έτους θα αποτελέσει το δεύτερο εξάμηνο. Αλλωστε, και το 2015 το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα κινήθηκαν στα 4,17 δισ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 10 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση για το υπόλοιπο της σεζόν, τα στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου δείχνουν έντονη αύξηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τις περισσότερες ξένες αγορές σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες για τους επόμενους δύο μήνες δείχνουν σημαντική βελτίωση των πληροτήτων τους και γενικά η εικόνα του Αυγούστου θα είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου προδιαθέτοντας, εκτός απροόπτου, για έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Αν διατηρηθεί αυτή η δυναμική, μπορεί οι αφίξεις ξένων τουριστών να αγγίξουν τον αριθμό ρεκόρ των 25 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται στον αριθμό αυτό οι ελεύσεις των επιβατών κρουαζιέρας. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένους βασικούς προορισμούς της χώρας θα σημειωθεί και μικρή επιμήκυνση της σεζόν. Ειδικότερα, σε σχέση με την επιμήκυνση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι ο Οκτώβριος θα είναι θετικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή κυρίως για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης συμπληρώνει ότι η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία έχει ωφελήσει τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, καθώς οι ξένοι τουριστικοί όμιλοι δεν έχουν πολλές ασφαλείς επιλογές προορισμών στη Μεσόγειο με διαθεσιμότητα κλινών. Εκτός από την Ελλάδα, σημαντική αύξηση τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς η Ισπανία και η Κύπρος, που επίσης εντάσσονται στους ασφαλείς προορισμούς της Μεσογείου για διακοπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή