Κάμψη κατά 30% εμφανίζει η κίνηση στα κάμπινγκ εξαιτίας του προσφυγικού

Κάμψη κατά 30% εμφανίζει η κίνηση στα κάμπινγκ εξαιτίας του προσφυγικού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό χτύπημα και στο κλάδο των κάμπινγκ επέφερε φέτος η καθυστερημένη αντιμετώπιση διαχείρισης της τουριστικής εικόνας της χώρας που επλήγη τους πρώτους μήνες του έτους στις ξένες αγορές λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κάμπινγκ Κώστα Παπαδόπουλο, η εικόνα αδυναμίας διαχείρισης των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρουσίασε η χώρα τους πρώτους μήνες του έτους απέτρεψε μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών από το να επισκεφθεί τα ελληνικά κάμπινγκ. Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης φθάνει μέχρι στιγμής το 30% σε σχέση με το 2015. Σε πολλά κάμπινγκ της χώρας καταγράφεται πτώση των αφίξεων από Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι κάνουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Επίσης, υποτονική ήταν η κίνηση στην αρχή της σεζόν από Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν μικρότερες δαπάνες, καθώς είθισται να μεταφέρουν προμήθειες από τις χώρες τους. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινείται, μέχρι στιγμής, η αγορά των Ελλήνων που επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε κάμπινγκ.

Σε σχέση με τις εκδρομικές επιλογές των ξένων επισκεπτών στα κάμπινγκ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι είθισται να επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αλλωστε, όπως τονίζει, από τότε που λειτούργησε το Μουσείο της Ακρόπολης έχει αυξηθεί η κίνηση και στα κάμπινγκ της Αττικής. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους αύξησης των ξένων επισκεπτών στα τρία κάμπινγκ με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία λειτουργούν σε Κηφισιά, Βαρυμπόμπη και Περιστέρι. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι τα κάμπινγκ είναι τρόπος ζωής για τους λάτρεις αυτής της μορφής διακοπών, ανεξάρτητα από το εισοδηματικό τους επίπεδο. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί χαμηλού κόστους ταξιδιωτική επιλογή, αλλά υπάρχουν και τουρίστες με οικονομική άνεση που τους αρέσει να διαμένουν σε κάμπινγκ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πολλών Ευρωπαίων που διανυκτερεύουν στα ελληνικά κάμπινγκ με αυτοκινούμενα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα για τις νόμιμες επιχειρήσεις κάμπινγκ είναι οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούνται στην ελεύθερη κατασκήνωση, η οποία απαγορεύεται. Η ελεύθερη κατασκήνωση, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, πέραν της απώλειας εσόδων για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο, προκαλεί προβλήματα ρύπανσης και στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 713.367 διανυκτερεύσεις από Ελληνες τουρίστες στα κάμπινγκ και 775.754 από ξένους. Συνολικά, στη χώρα μας λειτουργούν 297 κάμπινγκ με δυνατότητα φιλοξενίας 80.738 ατόμων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα με τα περισσότερα κάμπινγκ, φθάνοντας σε αριθμό τα 71 και ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 59.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή