Αύξηση κερδών 57% και διπλασιασμός εξαγωγών για τα ΕΛΠΕ το α΄ εξάμηνο

Αύξηση κερδών 57% και διπλασιασμός εξαγωγών για τα ΕΛΠΕ το α΄ εξάμηνο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσίασε η κερδοφορία β΄ τριμήνου 2016 των Ελληνικών Πετρελαίων, παρά την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 47% στα 72 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2016, από 49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Συνολικά, για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 57%. Η συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 156 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% από το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 1,693 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2016 από 1,785 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση, καθοριστικοί παράγοντες για τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων ήταν: α) η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, β) η αύξηση της παραγωγής, γ) η βελτίωση της απόδοσης, δ) οι αυξημένες πωλήσεις πετροχημικών και ε) η αύξηση μεριδίου στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, στη διάρκεια του β΄ τριμήνου 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού, όπως η συμφωνία με την ιρανική NIOC αλλά και η αντίστοιχη σημαντική συμφωνία με τη ρωσική Rosneft.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά του ομίλου, η διοίκηση τονίζει την επιτυχημένη αποπληρωμή του ομολόγου των 400 εκατ. δολαρίων που έληξε στις 16 Μαΐου 2016, ενώ σημειώνει ότι εξίσου επιτυχημένη ήταν και η διαδικασία εναρμόνισης των όρων ευρωομολόγων και δανειακών συμβάσεων με εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έξοδα τόκων μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο σχεδιασμός για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο όμιλος των ΕΛΠΕ πέτυχε σημαντική αύξηση των εξαγωγών στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου 2016. Πιο συγκεκριμένα κατεγράφη διπλασιασμός του όγκου τους το β΄ τρίμηνο 2016, σε σχέση με πέρυσι, (2.342 χιλ. μετρικούς τόνους (Μ.Τ.) έναντι 1.113 χιλ. Μ.Τ, που διαμόρφωσε το ποσοστό τους στο 60% των συνολικών πωλήσεων, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις πωλήσεις ιστορικά, καθώς και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές αργού, επηρέασαν θετικά τα αποτελέσματα.

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η υψηλή διαθεσιμότητα και η αυξημένη παραγωγή των διυλιστηρίων του ομίλου είναι ο βασικός παράγοντας βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με πέρυσι. Ολα τα διυλιστήρια του ομίλου σημείωσαν αύξηση παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση στην απόδοσή τους έναντι των αντίστοιχων διεθνών περιθωρίων. Οι εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Ελευσίνας έχουν πρόσφατα ολοκληρώσει εκτεταμένα προγράμματα συντήρησης. Η αυξημένη διαθεσιμότητα και η παραγωγή της μονάδας Διαχωρισμού προπυλενίου (Splitter) του Ασπροπύργου συντέλεσαν στην αύξηση πωλήσεων και βελτίωση των αποτελεσμάτων των πετροχημικών.

Αντίθετα, η υποχώρηση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά και η διαμόρφωση χαμηλότερων περιθωρίων σε ορισμένες αγορές των Βαλκανίων, επηρέασαν την κερδοφορία της λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα και των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Ο ισολογισμός του ομίλου παρουσιάζει επίσης βελτίωση, με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της ομαλοποίησης των όρων πίστωσης για προμήθεια αργού και των επενδύσεων, καθώς και της πραγματοποίησης των αρχικών πληρωμών των οφειλών προς την ιρανική NIOC. Κατά το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, η μειωμένη προσφορά αργού πετρελαίου λόγω προβλημάτων παραγωγής σε Καναδά και Νιγηρία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, οδήγησε σε μερική ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το αργό τύπου brent, κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 47 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 30% σε σχέση με την αρχή του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή