Αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών στο Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία της χρηματιστηριακής αγοράς να προσελκύσει τους επενδυτές επιβεβαιώθηκε και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ανύπαρκτοι όγκοι συναλλαγών που συνεπάγονται μηδενική εμπορευσιμότητα ακόμη και σε μετοχές της λεγόμενης «υψηλής κεφαλαιοποίησης». Οπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, η εγχώρια αγορά μετοχών για να αποκτήσει ξανά σφυγμό θα πρέπει αφενός η κυβέρνηση να ολοκληρώσει διάφορες εκκρεμότητες, όπως είναι η στελέχωση του υπερταμείου, η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η στελέχωση των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών. Αφετέρου θα πρέπει να πεισθούν οι αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια και θα απομακρύνεται ο κίνδυνος του Grexit, αφού πρώτα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα με την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

H τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Αυγούστου κύλησε εξίσου απαξιωτικά, όπως και οι προηγούμενες εβδομάδες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, ενώ απομένουν ακόμα τρεις συνεδριάσεις την νέα εβδομάδα πριν από την έλευση του Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,84% και διαμορφώθηκε στις 566,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε στα 21,345 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν στη συνεδρίαση οι μετοχές της Alpha Bank (+5,23%), της Jumbo (+3,68%) και ο τίτλος της Eurobank ενισχύθηκε 2,33% και διαμορφώθηκε στα 0,439 ευρώ. Στη συνεδρίαση της Τρίτης διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τραπεζικούς και εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 0,33% και έκλεισε στις 567,90 μονάδες. Ο τζίρος υποχώρησε στα 17,938 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Καλή εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Eurobank που ενισχύθηκε 3,19% και ακολούθησαν σε άνοδο οι τίτλοι του Ελλάκτωρος (+3,17%), των Ελληνικών Πετρελαίων (+2,37%), της Τράπεζας Πειραιώς (+0,77%) και της Alpha Bank (+0,62%). Τη Τετάρτη συμπληρώθηκαν τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 1,17% για τον βασικό δείκτη. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε με οριακά κέρδη 0,01% και διαμορφώθηκε στις 567,94 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,044 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 1,60% και έκλεισε στα 0,19 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 1,53% και αναρριχήθηκε στα 0,133 ευρώ. Ο τίτλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν κατέγραψε κέρδη 1,37% και ανήλθε στα 21,50 ευρώ. Αντίθετα, στην ίδια συνεδρίαση πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της Viohalco και του ΟΛΠ, που υπέστησαν πτώση 2,29% και 2,27% αντίστοιχα.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επανήλθαν οι πωλητές, με αποτέλεσμα να ανακοπεί το προηγούμενο ανοδικό σερί των τριών συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης την Πέμπτη υπέστη απώλειες 0,37% και διολίσθησε στις 565,83 μονάδες. Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τίτλος της ΓΕΚ Τέρνα, που υποχώρησε 3,09% και διολίσθησε στα 1,88 ευρώ. Ακολούθησε με απώλειες 2,78% η ΕΥΔΑΠ και διαμορφώθηκε στα 5,60 ευρώ, η Jumbo με πτώση 2,66% στα 10,61 ευρώ και ο τίτλος της Folli Follie Group, που υποχώρησε 1,47% στα 21,52 ευρώ.

Aρνητική παρέμεινε η εικόνα της αγοράς και την Παρασκευή. Στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 23 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του Αυγούστου την ερχόμενη Τετάρτη πιθανότατα θα ενεργοποιήσει τα ξένα funds να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, καθώς τελειώνει ο όγδοος μήνας του έτους. Στόχος τους είναι να μετριάσουν τον μέσο όρο ζημιών που σημειώνουν στις ελληνικές μετοχές από την αρχή του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή