Μειωμένες κατά 8,1% οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

Μειωμένες κατά 8,1% οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλό τετραετίας διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, υποχωρώντας κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν στα 11,8 δισ. ευρώ έναντι 12,8 δισ. ευρώ το 6μηνο του 2015, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).

Ενδεικτικό της αστάθειας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι και το γεγονός ότι στο πρώτο 6μηνο του 2016, σε επίπεδο συνολικής αξίας εισαγωγών, καταγράφεται συνέχιση της πτωτικής πορείας τους (-4,1%, στα 20,9 δισ. ευρώ έναντι 21,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2015). Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή, δείχνει αύξηση 1,5%, ή κατά 249,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,1 δισ. ευρώ (από 8,9 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΑ) κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της απόλυτης σύνδεσης των εξαγωγών με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις ήταν φέτος (-1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015), απλά και μόνο αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%». «Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls, οι υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, τα “κόκκινα” δάνεια και η υπερφορολόγηση, οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Η μείωση οφείλεται στη σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%), ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία ο αμέσως επόμενος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή