Εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η ελληνική αγορά μετοχών

Εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η ελληνική αγορά μετοχών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eάν εξαιρεθεί η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου –την περασμένη Τετάρτη– όπου η αγορά έδειξε σφυγμό και ο τζίρος προσέγγισε τα 90 εκατ. ευρώ, οι υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις κινήθηκαν σε υποτονικά επίπεδα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου και οι δύο πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου απέδειξαν ότι η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ξένα χαρτοφυλάκια παρακολουθούν με μεγάλη περίσκεψη την πορεία της οικονομίας, αφού διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση περισσότερο καθυστερεί παρά βιάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ετσι οι επενδυτικές τους κινήσεις είναι σταθεροποιητικές και χωρίς ρίσκο, αφού επιλέγουν μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά και την τελευταία διετία έδειξαν να ξεπερνούν την πολυετή ύφεση, καθώς αύξησαν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους.

Οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές (retail) είναι είδος υπό εξαφάνιση, ενώ πολύ αδύναμη παραμένει και η παρουσία των εγχωρίων θεσμικών επενδυτών. Η έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία του χρήματος έχει οδηγήσει σε κάθετη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να απειλείται και η βιωσιμότητα των περισσότερων ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση 0,65% του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να διολισθήσει στις 561,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε αναιμικά επίπεδα, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 40,282 δισ. Ισχυρές πιέσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας δέχθηκε ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,37%) και της Εθνικής Τράπεζας (-1,04%). Την Τρίτη 30 Αυγούστου άλλαξε το χρηματιστηριακό κλίμα, με τους αγοραστές να επανέρχονται έπειτα από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,48% και ανήλθε στις 564,37 μονάδες. Ο τζίρος έφθασε τα 24,667 εκατ. ευρώ. Θετική μετοχική εικόνα παρουσίασαν οι τίτλοι του ΟΠΑΠ (1,38%), της Eurobank (1,33%), των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (1,42%) και του ΟΤΕ που κέρδισε 0,49% και ανήλθε στα 8,24 ευρώ.

Την Τετάρτη οι χρηματιστηριακές συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 86,007 εκατ. ευρώ, καθώς αφυπνίσθηκαν διεθνή και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Βασική αιτία αυτής της ανόδου 2,31% του Γενικού Δείκτη ήταν η προσπάθεια των επενδυτών να περιορίσουν τον μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους, αφού συμπληρώθηκε το οκτάμηνο του 2016. Ταυτόχρονα υπήρξε αναδιάρθρωση σε χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τον διεθνή δείκτη της Morgan Stanley Capital International, αφού από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές στους διεθνείς δείκτες μετά την τελευταία αναθεώρηση των δεικτών. Υπεραπόδωσε ο τραπεζικός κλάδος και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της Eurobank ενισχύθηκε 17,32% και ακολούθησαν οι τίτλοι της Πειραιώς (14,96%), της Εθνικής Τράπεζας (12,83%) και της Alpha Bank (9,55%). Στη συνεδρίαση της Πέμπτης διατηρήθηκε το θετικό κλίμα, ωστόσο περιορίσθηκε σχεδόν κατά 50% η αξία των συναλλαγών. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,26% και έκλεισε στις 578,87 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 44,386 εκατ. ευρώ. Οι τρεις τραπεζικές μετοχές της Eurobank (5,79%), της Alpha Bank (3,49%) και της Τράπεζας Πειραιώς (3,42%) σημείωσαν ικανοποιητικά κέρδη για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Αντίθετα με πτώση 1,95% και 1,74% αντίστοιχα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι μετοχές του Τιτάνα και του Jumbo.

Σε νωχελικούς ρυθμούς κινήθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής με την αξία των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 578 μονάδων. Οι επενδυτές προχώρησαν χθες σε ρευστοποιήσεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των τριών προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή