Διασφάλιση των επενδύσεών τους στο Χ.Α. που φθάνουν τα 25,32 δισ. θέλουν οι ξένοι

Διασφάλιση των επενδύσεών τους στο Χ.Α. που φθάνουν τα 25,32 δισ. θέλουν οι ξένοι

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασφάλιση της συνολικής αξίας των επενδύσεών τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που σήμερα φθάνει τα 25,32 δισ. ευρώ (ελέγχουν το 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης), αποτελεί την κύρια και βασική προτεραιότητα των ξένων επενδυτών για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς. Η παρουσία τους στην ελληνική αγορά μετά το Brexit (23 Iουνίου 2014) είναι σχεδόν τυπική, καθώς απλώς συντηρούν τις επενδύσεις όπου έχουν τοποθετηθεί μετά το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη περίσκεψη την πορεία της οικονομίας, αφού διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση περισσότερο καθυστερεί παρά βιάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ετσι οι επενδυτικές τους κινήσεις είναι σταθεροποιητικές και χωρίς ρίσκο, αφού επιλέγουν μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά και την τελευταία διετία έδειξαν να ξεπερνούν την πολυετή ύφεση, καθώς αύξησαν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους. Τα hedge funds τηρούν θέση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά κυρίως στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Η τελευταία και πιο πρόσφατη μεταβολή στα μετοχολόγια των εισηγμένων ήταν η απόκτηση του 51% του ΟΛΠ από την Cosco.

220 funds στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, σήμερα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά περί τα 220 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του Τζον Πόλσον, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της Black Rock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι η και η παρουσία της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με ποσοστό 15%.

Στον ΟΠΑΠ έχουν σήμερα μετοχική παρουσία η Fidelity και η Baupost Group, με ποσοστό αντίστοιχα 5% και 5,19%. Στην εισηγμένη Λάμψα που ελέγχει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» συμμετέχει με ποσοστό 5,6% η JP Morgan Private Bank. Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, ενώ στα Ελληνικά Χρηματιστήρια έχουμε τη συμμετοχή 3 ξένων funds (The Lonndon Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%). Στην ΕΥΑΘ (εταιρεία ύδρευσης Θεσσαλονίκης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez Env, ενώ στον Μυτιληναίο η Fairfax κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στον Φουρλή συμμετέχει η FIL με ποσοστό 5,51%, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Properties καταγράφεται η παρουσία των ξένων επενδυτικών σχημάτων: Wellington Management 11,160%, Fairfax 61,980%. Στη Folli Follie Group παραμένουν χωρίς αλλαγή τα ποσοστά της Fosun (13,890%) και της Fidelity (5,93%). Στο μετοχικό κεφάλαιο του Jumbo  η FMR LLC ελέγχει το 13,180%, το Capital Group κατέχει το 5,05%. Ακόμη στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development συμμετέχει η Blackstone με ποσοστό 16,61%. Αντίθετα, η εικόνα των εγχωρίων επενδυτών είναι αποκαρδιωτική. Οι ιδιώτες επενδυτές (retail) είναι είδος υπό εξαφάνιση, ενώ πολύ αδύναμη παραμένει και η παρουσία των εγχωρίων θεσμικών επενδυτών. Η έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία του χρήματος έχει οδηγήσει σε κάθετη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να απειλείται και η βιωσιμότητα των περισσότερων ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Εξάλλου, οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες εντολές σε αξία προέρχονται από το εξωτερικό. Την ίδια ώρα οι βασικοί μέτοχοι σε υγιείς εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αποστασιοποιηθεί από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων στην έβδομη χρονιά ύφεσης από το 2008 εάν εξαιρέσουμε την ασθενική άνοδο του ΑΕΠ το 2015.

Κεφάλαια ύψους 209,75 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει στο Χρηματιστήριο τους επτά πρώτους μήνες του 2016 (Ιανουάριος – Ιούλιος) τα ξένα επενδυτικά σχήματα. Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά όταν είχαν ρευστοποιήσει μετοχές συνολικής αξίας 489,91 εκατ. ευρώ και μάλιστα το α΄ εξάμηνο του 2015, καθώς δεν υπήρξε ποτέ έβδομος χρηματιστηριακός μήνας. Ο λόγος ήταν τα capital controls, που υποχρέωσαν την αναστολή λειτουργίας του Χ.Α. για 25 συνεδριάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή