Αισιοδοξία με αστερίσκους στην ΕΒΖ

Αισιοδοξία με αστερίσκους στην ΕΒΖ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά να λειτουργεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα το βασικό ζαχαρουργείο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, με το εργοστάσιο της Ορεστιάδας να ακολουθεί προς το τέλος του μήνα. Η έγκριση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας από τη γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη Παρασκευή οδήγησε σε αποδέσμευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου των 12 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς προς την εταιρεία, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παύλο Μπογιαννίδη, πρόεδρο των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο 2,5 εκατ. από τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν για την εξόφληση των οφειλών της εταιρείας προς τους παραγωγούς για την περυσινή καμπάνια – ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,5 από τα 5 εκατ. που έλαβε η εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εμπορίας ζάχαρης, που αποτελεί μία επικερδή δραστηριότητα για την ΕΒΖ. Οι παραγωγοί ελπίζουν να λάβουν τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Ρώσσιος (ο τρίτος που αναλαμβάνει τα ηνία μέσα στο 2016), προσδοκά την αύξηση της καλλιέργειας τεύτλων στα 100.000 στρέμματα του χρόνου, από 57.000 φέτος. Το απέδωσε αυτό στην αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή τεύτλων. Ο κ. Ρώσσιος, γεωπόνος και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε επίσης ότι η ΕΒΖ θα επιστρέψει στην κερδοφορία με τη μεθεπόμενη χρήση (είναι ζημιογόνος από το 2008-9). Εκτίμησε δε ότι ο αριθμός των εποχικών προσλήψεων θα αυξηθεί, από 800 άτομα φέτος σε 1.500 του χρόνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα απασχοληθούν και στις Σέρρες, το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας του οποίου δρομολογείται η επαναλειτουργία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (μετά την Ορεστιάδα πέρυσι).

Την αισιοδοξία του νέου προέδρου δεν συμμερίζονται ούτε οι τευτλοπαραγωγοί ούτε οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. «Μας είπαν ότι θα πληρωθούμε για τα φετινά τεύτλα 45 μέρες από την ημερομηνία συγκομιδής, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι», σημειώνει ο κ. Μπογιαννίδης. «Αν δεν μας έχουν πληρώσει ώς τα Χριστούγεννα, δεν μπαίνουμε καν στην κουβέντα να σπείρουμε, όση κι αν είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση».

Ο Βασίλης Στεφανακίδης, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Εβρου, υπενθυμίζει ότι τα κονδύλια για τη συνδεδεμένη αυξήθηκαν ήδη φέτος (πληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη), χωρίς αυτό να οδηγήσει σε αύξηση των καλλιεργειών. «Είχαμε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες φέτος, θα μπορούσαμε να είχαμε σπείρει 30.000 στρέμματα», σημειώνει. «Υπήρχε όμως ο φόβος ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια, ενώ η εταιρεία δεν είχε ρευστό για να αγοράσει τα φυτοφάρμακα που μας παρέχει και να πληρώσει τους ραντιστές». Ως αποτέλεσμα, ακόμα και μεταξύ των 10-11.000 στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν στον νομό Εβρου, «πολλά χωράφια αφέθηκαν χωρίς την κατάλληλη φροντίδα». Οπως παραδέχεται, όταν γίνεται αναφορά στην πρόθεση της διοίκησης να ανοίξει και το ζαχαρουργείο των Σερρών, ότι «δεν γίνεται να ανοίγουν εργοστάσια για 10.000 στρέμματα… Η Ορεστιάδα χρειάζεται 40-50.000 για να είναι βιώσιμη».

Οσο για τον Χρήστο Βαρκάκη, πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ, έχει ακόμα περισσότερους λόγους να είναι επιφυλακτικός. «Εμείς καταψηφίσαμε το σχέδιο διάσωσης», τονίζει, καθώς «δεν προβλέπει καμία χρηματοδότηση για την εταιρεία πέρα από τα 12 εκατ. που συμφωνήθηκαν, ενώ μόνο για τη φετινή καμπάνια χρειάζονται 20-30 εκατ. ευρώ». Επιπλέον, εκφράζει την αντίθεσή του στην πώληση των κερδοφόρων εργοστασίων της Σερβίας, αλλά και του συσκευαστηρίου και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του εργοστασίου της Λάρισας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης οι εργαζόμενοι έχουν αποδεχθεί μείωση μισθών 19% για το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή