Συνωστισμός μεγάλων για τα «κόκκινα»

Συνωστισμός μεγάλων για τα «κόκκινα»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρά διεθνή ονόματα στην αγορά της διαχείρισης δανείων περιλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων που δρομολογούν τις αναγκαίες διαδικασίες για να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η λίστα των ενδιαφερομένων διευρύνεται συνεχώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έξι εταιρείες φέρονται ως ενδιαφερόμενες να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της διαχείρισης «κόκκινων» αλλά και «πράσινων» δανείων. Μεταξύ αυτών μεγάλοι διαχειριστές όπως η Centerbridge, η Kaican και η Alvarez Marsal. Ειδικότερα, η Alvarez Marsal εκτός από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συμβουλές, δραστηριοποιείται διεθνώς στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ Kaican και Centerbridge είναι μεγάλες εταιρείες private equity.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ή funds ανεβάζει τον αριθμό των εταιρειών διαχείρισης που δρομολογούνται σε έξι, καθώς ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει το επενδυτικό fund KΚR μέσω της Pillarstone, η ισπανική Aktua, ενώ εταιρεία διαχείρισης δρομολογεί και η Eurobank. Υπενθυμίζεται πως τόσο το αμερικανικό fund ΚΚΡ, στο οποίο ανήκει η πλατφόρμα της Pillarstone, όσο και η ισπανική Aktua έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με τη Eurobank και την Alpha για τη διαχείριση τόσο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, όσο και στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχα, υποβάλλοντας σχετικούς φακέλους στην ΤτΕ. Τη συμμετοχή της στο επιχειρηματικό σχήμα της Pillarstone δρομολογεί και η Τράπεζα Πειραιώς, συνεισφέροντας επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνήσει ότι θα συνεισφέρουν η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα βήμα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για τη συνεργασία τους με τράπεζες βρίσκονται και οι υπόλοιποι διαχειριστές.

Το ισχυρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν έμπρακτα μεγάλα επενδυτικά funds εξηγείται από δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το άνοιγμα της αγοράς μετά και την οριστικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική επιδίωξη όλων των ενδιαφερομένων είναι οι συνεργασίες με όσο το δυνατόν περισσότερες τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στην αγορά να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος κυρίως βιώσιμων επιχειρήσεων που διεκδικούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να επιβιώσουν. Στελέχη από τις εταιρείες που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις εξηγούν ότι η διαχείριση κοινών χαρτοφυλακίων από όλες, π.χ., τις τράπεζες, αλλά και η δυνατότητα να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης όχι μόνο «κόκκινα» αλλά και «πράσινα» δάνεια, θα βελτιώσει τις προσφερόμενες τιμές, αλλά και θα δημιουργήσει αποτελεσματικότερες μακροπρόθεσμες λύσεις που θα ωφελήσουν τους δανειολήπτες.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την αποφασιστικότητα των εποπτικών αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που έχει διογκωθεί προσεγγίζοντας περίπου τα 110 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για τη μείωση κατά 40% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως τα τέλη του 2019 επιβάλλει τη δραστική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και μια πρώτη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να δουλέψουν οι τράπεζες αποτελεί και η πράξη που εξέδωσε η ΤτΕ, βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τακτικά την εποπτική αρχή με στοιχεία για τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που εφαρμόζουν σε όλες τις κατηγορίες δανείων –ιδιωτών και επιχειρήσεων– αλλά και αναλυτικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο υποχρέωση να τηρούν θα έχουν και οι εταιρείες διαχείρισης που θα συσταθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή