Αδιέξοδο το μοντέλο Σκουρλέτη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αδιέξοδο το μοντέλο Σκουρλέτη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αβεβαιότητας διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού παραμονές της έναρξης του μέτρου των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για τη μείωση του προβλεπόμενου από το μνημόνιο μεριδίου της ΔΕΗ. Εν αναμονή της πρώτης δημοπρασίας, που χρονικά φαίνεται να μετατοπίζεται για τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου που προβλέπει το μνημόνιο, στην αγορά ηλεκτρισμού είναι γενικευμένη η αγωνία σχετικά με το κατά πόσον πράγματι το μοντέλο ΝΟΜΕ θα λειτουργήσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι στο τέλος θα κριθεί αναπόφευκτο ένα σχέδιο τύπου «Μικρή ΔΕΗ». Το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς στο οποίο και απευθύνεται το μοντέλο ΝΟΜΕ και το οποίο στήριξε την εν λόγω επιλογή, διαπιστώνει εκ των υστέρων, ότι μια σειρά από παράμετροι που δεν είχαν αξιολογηθεί αρχικά, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό αδιέξοδο. Σε αυτό συνέτεινε η πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να μειώσει τα τιμολόγια για τους συνεπείς καταναλωτές σε ποσοστό 15%, κίνηση που ουσιαστικά οδήγησε σε πάγωμα την αγορά. Ακόμη και μια χαμηλή τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες που είναι το ζητούμενο για τους ιδιώτες παρόχους, δεν διασφαλίζει από μόνη της τον στόχο της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ, διαπιστώνουν παράγοντες της αγοράς. «Εάν η ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει πελάτες, δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε ενίσχυση του ανταγωνισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» εκπρόσωπος ιδιωτικού παρόχου και φέρνει ως παράδειγμα τη μείωση των τιμολογίων. Η οπτική αυτή αντανακλά ανησυχίες για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η αγορά σε ένα νέο «κραχ» στην περίπτωση που τα ΝΟΜΕ δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Μεγάλη μάλιστα εταιρεία του κλάδου τάσσεται υπέρ της λύσης των συμπράξεων που προωθεί ΔΕΗ, ως ασφαλέστερο δρόμο για την αύξηση των μεριδίων της στη λιανική αγορά και αναμένει την εξειδίκευση των προτάσεων της ΔΕΗ.

Η μεγαλύτερη αγωνία μεταφέρεται εύλογα από την πλευρά της ΔΕΗ με τον επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη να κρούει εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου, μεταφέροντας τις ενστάσεις του για το μέτρο των ΝΟΜΕ, για πρώτη φορά και στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ε.Ε. Ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας τη Δευτέρα στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τον κώδικα των δημοπρασιών, χαρακτήρισε τα ΝΟΜΕ ως μη αναγκαίο μηχανισμό που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και ανεπανόρθωτη ζημιά και αποσταθεροποίηση και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ επιμένει στη δημιουργία θυγατρικών με πελατολόγιο από όλες τις κατηγορίες, που θα συμπράξουν με ιδιώτες για ένα ομαλό άνοιγμα της αγοράς. Την πρότασή του για τις συμπράξεις μαζί με τις ενστάσεις του για τα ΝΟΜΕ είχε μεταφέρει πολύ νωρίτερα ο κ. Παναγιωτάκης στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψε η ίδια η ΔΕΗ με χθεσινή ανακοίνωσή της. Σε συναντήσεις που είχε στις 8 Ιουλίου και στις 4 Αυγούστου αντίστοιχα στις Βρυξέλλες με τον διευθυντή της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της Γ.Δ. Ενέργειας κ. Ντ. Μπόρτσαρντ και με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γ.Δ. Ανταγωνισμού κ. Σ. Γκάουερ, ο κ. Παναγιωτάκης μετέφερε τις θέσεις της ΔΕΗ για το σύνολο των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, με αιχμή τα ΝΟΜΕ. Επισήμανε στην Ε.Ε. κρίσιμα θέματα για την εφαρμογή των ΝΟΜΕ προκειμένου, όπως είπε, να ανοίξει ομαλά η αγορά και να μην οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις. Στον βαθμό που η τιμολόγηση των δημοπρασιών απέχει σημαντικά από την οριακή τιμή, θα αποτελεί σταυροειδή επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού εάν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υποστήριξε επίσης ότι η διάρθρωση της αγοράς προμήθειας στην Ελλάδα απαιτεί σοβαρή ανάλυση και εκτίμηση του τιμήματος των πελατών που αντικειμενικά μπορεί να συμμετάσχει στον ανταγωνισμό και έθεσε θέμα εξαίρεσης των πελατών ΚΟΤ και των πελατών της υψηλής τάσης από τον υπολογισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Πρότεινε ως διαρθρωτικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών με καταναλωτές από όλες τις κατηγορίες που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή