Στα αζήτητα οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα μετά την αξιολόγηση

Στα αζήτητα οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα μετά την αξιολόγηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διεθνή απομόνωση από τον Ιούνιο –που εγκρίθηκε η πρώτη αξιολόγηση της χώρας και εκταμιεύθηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ– παραμένουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και οι μετοχές. Οι ξένοι επενδυτές αδιαφορούν για τους ελληνικούς τίτλους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. Οπως επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με αφορμή δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου για σχέδια εξόδου στις αγορές, «τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχουν κολλήσει στον πάτο του κύματος που ενίσχυσε τις αγορές χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη». Στέλεχος dealing room σε μεγάλη τράπεζα τονίζει στην «Κ» ότι «οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε 5 εκατ. ευρώ σε ελληνικό χαρτί, πόσο μάλλον να βγούμε στις αγορές, με έκδοση κάποιων δισ. ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά η διαφορά μεταξύ των προσφερόμενων τιμών πώλησης και αγοράς ελληνικών ομολόγων είναι 200 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν γίνονται συναλλαγές».

«Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε μια ερημιά από τον Ιούνιο», ανέφερε στο Bloomberg ο Πάτρικ Εστερουέλας, επικεφαλής έρευνας στην Emso Asset Management, που διαχειρίζεται 3,2 δισ. δολ. «Οσο ο κόσμος αισθάνεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά στην καλύτερη περίπτωση, ή θα αντιστρέψει αυτή την πορεία στη χειρότερη, θα έχει αμφιβολίες για τη σταθερότητα της διάσωσής της», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, η απόδοση των ελληνικών τίτλων μπορεί να συγκριθεί με εκείνους χωρών όπως η Ουκρανία, η Ν. Αφρική, η Τουρκία και η Μογγολία. Η σύγκριση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 17 Ιουλίου 2017 με τα –περίπου αντίστοιχης διάρκειας– 2ετή ευρωπαϊκά ομόλογα είναι απογοητευτική. Η Πορτογαλία έχει απόδοση 0,4% στο 2ετές ομόλογό της με τα αντίστοιχα διετή ομόλογα σε Ιρλανδία και Ισπανία να έχουν αρνητική απόδοση. Ακόμη και στα 10ετή ομόλογα ο ελληνικός τίτλος που έκλεισε χθες με απόδοση στο 8,15%, δείχνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια είναι το υπερδιπλάσιο με αυτό της Πορτογαλίας που έκλεισε χθες στο 2,94%, την ώρα μάλιστα που Γερμανία και Ολλανδία απολαμβάνουν εδώ και μήνες αρνητικά επιτόκια. Ακόμα και στην Κύπρο το 10ετές ομόλογό της έκλεισε την Πέμπτη στο 3,59%, δηλαδή δανείζεται με λιγότερο από το μισό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο άσχημη στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει αρνητική απόδοση (-10,48%) από την αρχή του 2016 και συγκαταλέγεται στα χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς. Η καθίζηση των ημερήσιων συναλλαγών χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ, με το αρνητικό ρεκόρ για φέτος να είναι τα 13,31 εκατ. (17 Αυγούστου), αποτυπώνει την παγερή αδιαφορία των ξένων χαρτοφυλακίων. Ταυτόχρονα, σε σύνολο 217 εισηγμένων το επενδυτικό ενδιαφέρον εξαντλείται στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και σε ακόμη πέντε εμποροβιομηχανικές μετοχές των οποίων πλέον η μεγαλύτερη δραστηριότητα κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, «οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν σήμερα στην Μπρατισλάβα, πιθανώς θα εκδώσουν τις συνηθισμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις, ώστε η Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την πληρωμή που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από ένα απογοητευτικό deja vu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή