Διευθέτηση διαφορών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινούν οι κατασκευαστικές

Διευθέτηση διαφορών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινούν οι κατασκευαστικές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση για να υπαχθούν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν υποβάλει τουλάχιστον 12 κατασκευαστικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο πολύκροτο καρτέλ. Η υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία μεταφράζεται σε ομολογία συμμετοχής στο καρτέλ και παραίτηση στη συνέχεια από ένδικα μέσα, η οποία «επιβραβεύεται» με μείωση κατά 15% των προστίμων που θα τους επιβάλλονταν σε διαφορετική περίπτωση. Οι σχετικές διμερείς συσκέψεις των εταιρειών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ο πρώτος γύρος προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αν και η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επί της εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το καρτέλ των κατασκευαστικών είχε ορισθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, αυτή αναβάλλεται, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Οι εταιρείες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεση, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης, οφείλουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 να καταθέσουν υπόμνημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με τις θέσεις τους επί της εισήγησης της ανεξάρτητης αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο καρτέλ εμπλέκονται 45 κατασκευαστικές εταιρείες, μεταξύ αυτών οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι, καθώς και αρκετοί ξένοι, δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μία τράπεζα. Οι εταιρείες κατηγορούνται ότι για 27 χρόνια, από το 1989 έως και το 2016 συμμετείχαν σε σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων. Για 15 από τις 45 εταιρείες τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ μία από τις υπόλοιπες που εμπλέκονται και συγκεκριμένα η Τεχνική Ολυμπιακή συμμετείχε στο πρόγραμμα επιείκειας, παρείχε δηλαδή κρίσιμες πληροφορίες και αποδείξεις για την αποκάλυψη του καρτέλ και στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτείνεται η πλήρης απαλλαγή της από πρόστιμο. Στην ουσία αυτές που απομένουν και κινδυνεύουν με πρόστιμα με συνέπεια κάποιες εξ αυτών να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης είναι οι ακόλουθες: Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Intracom (μέσω της Intrakat), FCC, Vinci, Hochtief, Siemens, Βιοτέρ, Εκτέρ, Θέμελη, Θεμελιοδομή, Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης, Alstom Transport, Iacovou Brothers, Archirodon Construction, Salini, Seli, Δομική Κρήτης, Ερέτβο, Αλέξανδρος Τεχνική, Nemesis, Van Oord, Tadei, Impresa, Rizzani και Μaire Tecnimont. Το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία διευθέτησης, διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, σημαίνει –βάσει των κριτηρίων που η ίδια έχει θέσει– ότι έχουν υποβάλει αίτημα και πολλές εταιρείες, αλλά κυρίως αυτές που φέρεται να έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή.

Τα επόμενα βήματα μετά τις διμερείς συσκέψεις των εταιρειών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα ακόλουθα: α) η υποβολή από τις εταιρείες προτάσεων διευθέτησης διαφοράς, β) η σύνταξη και κοινοποίηση εισήγησης διευθέτησης από την ανεξάρτητη αρχή εντός τριών μηνών από την τελευταία πρόταση διευθέτησης διαφοράς, η δήλωση διευθέτησης από τα εμπλεκόμενα μέρη εντός δέκα ημερών από την επίδοση της εισήγησης διευθέτησης και τέλος η λήψη απόφασης από την Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή