Ενοίκια άνω των 5,5 εκατ. ευρώ οφείλει το Δημόσιο στην Πανγαία για το κτίριο του Κεράνη

Ενοίκια άνω των 5,5 εκατ. ευρώ οφείλει το Δημόσιο στην Πανγαία για το κτίριο του Κεράνη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσσωρευμένες οφειλές άνω των 5,5 εκατ. ευρώ έχει λαμβάνειν από το ελληνικό Δημόσιο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από τη μίσθωση του κτιρίου του Κεράνη, το οποίο περιλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Δημοσίου που απέκτησε το 2014 η εισηγμένη, στο πλαίσιο διαγωνισμού sale & leaseback (πώλησης και επαναμίσθωσης) που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το ετήσιο ενοίκιο για το ακίνητο, που στο παρελθόν στέγαζε αποθήκες της Κεράνης και σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 42.300 τ.μ., ανέρχεται σε 2,65 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, το Δημόσιο δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα το παραμικρό ποσό για το συγκεκριμένο ακίνητο, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για αγωγές αποζημιώσεων από την πλευρά της Εθνικής Πανγαίας.

Ετσι ερμηνεύεται και η ταχεία επίλυση του ζητήματος από τον υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, καθώς εντός του Ιουλίου, το Δημόσιο παρέλαβε το ακίνητο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η μετακίνηση των πρώτων υπηρεσιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και οι πρώτες πληρωμές προς την Πανγαία, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και λύση για το ποσό της οφειλής που εκκρεμεί, πιθανώς λόγω της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τα μισθώματα, τα οποία θα εξοικονομήσει το υπουργείο από άλλα ακίνητα που στεγάζουν τις υπηρεσίες που πρόκειται να μετακινηθούν στο ακίνητο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Θηβών.

Ενοίκια Σκλαβενίτη

Παράλληλα, η διοίκηση της Πανγαίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τα ενοίκια που της οφείλονται από τα ακίνητα Carrefour που είχε αποκτήσει προ διετίας. Μετά τη συμφωνία για τη διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλου, η πλευρά του Σκλαβενίτη έχει αναλάβει να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες με τους μισθωτές, με την πλευρά της Πανγαίας να αναμένει τη σταδιακή αποπληρωμή ποσού της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζονται και διάφορες εναλλακτικές επιλογές, σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών, ιδίως σε ό,τι αφορά το μελλοντικό ύψος των ενοικίων των σχετικών καταστημάτων, δεδομένου ότι οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει γενναίες εκπτώσεις στα μισθώματα των καταστημάτων του Μαρινόπουλου.

Επενδύσεις

Πάντως, η εταιρεία συνεχίζει την επενδυτική της στρατηγική, έχοντας προσθέσει μια σειρά ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της από τις αρχές του έτους. Κατά το τελευταίο τρίμηνο απέκτησε δύο εμπορικά καταστήματα και δύο ακίνητα γραφείων, με το συνολικό κόστος των εν λόγω συναλλαγών να ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ποσό 1,5 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για κατάστημα στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, το οποίο σήμερα μισθώνεται από τη Vodafone, ενώ στο παρελθόν στέγαζε κατάστημα της αλυσίδας Καρούζος. Παράλληλα, προχώρησε σε συμφωνία με το Ασυλο Ανιάτων για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από ένα κατάστημα 50 τ.μ. στο Σύνταγμα (στο τμήμα μεταξύ των οδών Βουλής και Νίκης) και δύο γραφειακών χώρων επιφάνειας 1.900 τ.μ. και 625 τ.μ. αντίστοιχα στη Λ. Κηφισίας. Παράλληλα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ κινείται και για ακόμα μία εξαγορά, αυτή τη φορά στην αγορά της Ιταλίας. Ειδικότερα, εξετάζει την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων, αποτελούμενο κυρίως από εμπορικά καταστήματα σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας. Εφόσον προχωρήσει η σχετική συναλλαγή, εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή