Δημοπρασίες ΝΟΜΕ: Στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα η τιμή εκκίνησης

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ: Στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα η τιμή εκκίνησης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα κλείδωσε η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η τελική τιμή ωστόσο αγοράς για τους ιδιώτες προμηθευτές θα καθορισθεί από τη διαδικασία της δημοπράτησης. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια και εκτός της τιμής των δημοπρασιών, φωτίζει και το «άβατο» του υπολογισμού του μεταβλητού κόστους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, προσδιορίζοντάς το στα 27,26 ευρώ η μεγαβατώρα (χωρίς τα CO2), έναντι τιμής 59 ευρώ η μεγαβατώρα που εμφάνιζε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος του μεταβλητού κόστους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης, αφού αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τον προσδιορισμό των βιομηχανικών τιμολογίων, η οποία αναμένεται και να ανατραπεί μετά την υπουργική απόφαση για τις δημοπρασίες.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες, η αγορά εκφράζει ανησυχίες ότι οι τιμές μπορεί να διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα που να ευνοείται η ΔΕΗ και αυτό γιατί οι προς δημοπράτηση ποσότητες είναι μικρές και θα υποχρεώσουν τους συμμετέχοντες να «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους, κάτι που κρίνεται ασύμφορο. Η πρώτη δημοπρασία με βάση το μνημόνιο έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο φαίνεται ότι θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Οι ποσότητες λιγνιτικής και υδροϋλεκτρικής ισχύος που θα δημοπρατηθούν τον Οκτώβριο ανέρχονται σε 150 MW με φυσική παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016 και επιπλέον 200 MW με φυσική παράδοση τον Ιανουάριο του 2017. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ΔΕΗ, η οποία έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα αποδεχθεί μια τιμή εκκίνησης κάτω του κόστους, που θα οδηγήσει την Eπιχείρηση σε κατάρρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή