Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επιτελική ομάδα της ελληνικής πλευράς τέθηκαν χθες τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής των θεσμών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Προς διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Ενέργειας έθεσε χθες και μέχρι την προσεχή Παρασκευή σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Target Model (μοντέλο-στόχος), που αποτελεί ένα από τα συνολικά πέντε ενεργειακά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το κρίσιμο ωστόσο θέμα των διαπραγματεύσεων αφορά στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με αιχμή τη δέσμευση της χώρας για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που η ΔΕΠΑ παραχωρεί σε τρίτους μέσω δημοπρασιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά. Η πλευρά των δανειστών πίεζε από την αρχή για διπλασιασμό του ποσοστού που διατίθεται σήμερα, δηλαδή από 10% σε 20%, γι’ αυτό, αν και στο μνημόνιο δεν ορίζεται ρητά το ποσοστό, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά είναι έντονες προκειμένου να κλείσει η σχετική εκκρεμότητα. Ενόψει των διαπραγματεύσεων, την περασμένη Τετάρτη ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ενέργειας Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΟΑ Θεόδωρος Κιτσιάκος πραγματοποίησαν ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, όπου είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Dominique Ristori.

Με βασικό επιχείρημα ότι η αγορά είναι ανοιχτή και ότι μπορούν τρίτοι να κάνουν χρήση τόσο του τερματικού της Ρεβυθούσας για LNG όσο και του αγωγού με τη Βουλγαρία, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει τους εταίρους για χαμηλότερα ποσοστά δημοπρασιών, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΠΑ, αφού σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με τη μετατροπή της σε ζημιογόνα εταιρεία. Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου και η έκδοση κανονισμών από τη ΡΑΕ για την τιμολόγηση των τελών δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και των τελών μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ. Οι καθυστερήσεις συνδέονται κυρίως με τις προσπάθειες του υπουργείου να περιορίσει τις αυξήσεις που θα προκύψουν για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και κυρίως για τον τομέα της βιομηχανίας. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, ο κ. Σκουρλέτης θα χρειαστεί σήμερα να ενημερώσει τους επικεφαλής των θεσμών για τις καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (Υψηλή Τάση), αλλά και για το νέο πλαίσιο κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, αφού η υφιστάμενη αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη σημερινή συνάντηση Σκουρλέτη – θεσμών αναμένεται να αξιολογηθεί και η πορεία του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με έμφαση στη διάθεση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή. Τις συζητήσεις θα απασχολήσει και το θέμα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ (17%). Παρά τη διαφοροποίηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα, το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από σχετική πρωθυπουργική «εντολή» προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλων. Υπέρ του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ τάχθηκε, εξάλλου, ανοιχτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ερωτηθείς για την ΕΥΑΘ, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή σε μειοψηφικό πακέτο, προκρίνοντας τη λύση αυτή και για τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το Target Model, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύει στην αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Το «μοντέλο-στόχος» της Ε.Ε. έχει ως βασική επιδίωξη να ικανοποιήσει την ανάγκη για συνεχή εξισορρόπηση μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, μέσα από την πρόβλεψη των παραγόντων που επηρεάζουν αυτό το ισοζύγιο, ώστε να αποφεύγεται η περικοπή φορτίων αλλά και να μην πληρώνουμε ακριβά την κάλυψή του. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις νέες αγορές, ενώ προβλέπει τη συνεργασία της ΡΑΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων χονδρικής μέσω του Χρηματιστηρίου. Δημιουργείται πρώτη φορά προθεσμιακή αγορά, όπως επίσης και αγορά επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή