Συνωστισμός επενδύσεων στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Συνωστισμός επενδύσεων στην αγορά εμπορικών ακινήτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται στην αγορά των εμπορικών κέντρων τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να καλύψουν την υψηλή ζήτηση από τις αλυσίδες, ακόμα κι εν μέσω κρίσης. Συνολικά έως το 2018 εκτιμάται ότι θα προστεθούν σχεδόν 85.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων στην Αττική. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, αυτήν τη στιγμή, οι δύο καλύτερες αγορές στην Αττική από πλευράς τζίρου και εισπράξεων για τα καταστήματα είναι τα εμπορικά κέντρα και η οδός Ερμού. Οπως λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς, ο «συνωστισμός» που καταγράφεται στα εμπορικά κέντρα ωθεί και τις τιμές ενοικίασης προς τα πάνω, έπειτα από ένα διάστημα σταθεροποιητικής πορείας. Φέτος, κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές ενοικίασης στα εμπορικά κέντρα αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης εμπορικών κέντρων κινούνται για την επέκταση υφιστάμενων κέντρων και την ανάπτυξη νέων κέντρων. Η πλέον άμεση επένδυση αναμένεται να είναι η έναρξη υλοποίησης της Β΄ Φάσης του Smart Park στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, που αφορά την προσθήκη επιπλέον 18.000 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις για την προσθήκη χρήσεων ψυχαγωγίας στο πάρκο, μέσω της ανάπτυξης πολυκινηματογράφων, εν τέλει προκρίθηκε η λύση της ενίσχυσης του εμπορικού σκέλους του πάρκου, μέσω νέων καταστημάτων. Αν ληφθεί υπόψη η επιφάνεια των 18.000 τ.μ., επί της ουσίας θα προστεθεί ένα ακόμα μεσαίου μεγέθους εμπορικό κέντρο στο χώρο του Smart Park, δείγμα της ζήτησης που υπάρχει για τέτοιου είδους χρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Smart Park είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100% και συνεχίζει και φέτος την ανοδική πορεία σε επίπεδο τζίρου και εσόδων.

Παράλληλα, η Lamda Development συνεχίζει τις προσπάθειες έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την ανάπλαση του πρώην ραδιοτηλεοπτικού κέντρου (IBC). Πρόκειται για το ακίνητο που γειτνιάζει με το Golden Hall, που διαχειρίζεται ήδη η εισηγμένη και το οποίο απέκτησε μέσω σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Επί της ουσίας, το νέο κτίριο θα λειτουργήσει ως μια επέκταση του Golden Hall, συνδυάζοντας χρήσεις εμπορίου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Επίσης, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αναμένεται και προσθήκη εμπορίου (City Outlet) στο εμπορικό ακίνητο Capitol που έχει αναπτύξει ο όμιλος Χαραγκιώνη στη συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, όπου φιλοξενείται, μεταξύ άλλων και το Μουσείο Αυτοκινήτου.

Από πλευράς ανάπτυξης νέων κέντρων, πιο ώριμη φαντάζει η προσπάθεια της εταιρείας Artume για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 45.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, καθώς εντός του μήνα, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογείται, για λογαριασμό του επενδυτικού fund MGPA της Macquarie Group, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Blackrock.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή