Ο ελληνικός τουρισμός αυξάνεται αλλά τα ξενοδοχεία κλείνουν

Ο ελληνικός τουρισμός αυξάνεται αλλά τα ξενοδοχεία κλείνουν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών κατά τη φετινή σεζόν, ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων καταγράφει μείωση. Aυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ξενοδοχείων-μελών του ΞΕΕ είναι φέτος κατά 35 λιγότερα σε σχέση με το 2015. Ειδικότερα, φέτος τα ξενοδοχεία-μέλη του ΞΕΕ ανέρχονται σε 9.722, ενώ πέρυσι ήταν 9.757. Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές κλίνες, καταγράφεται στασιμότητα σε σχέση με πέρυσι, καθώς φέτος λειτουργούν μόλις 482 επιπλέον κλίνες. Με βάση τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μονάδων 3, 4 και 5 αστέρων και μείωση του αριθμού των μονάδων 2 αστέρων και 1 αστεριού. Eτσι, τα 5 αστέρων ξενοδοχεία από 419 πέρυσι έφθασαν φέτος σε 433, τα 4 αστέρων από 1.340 έφθασαν σε 1.380 και τα 3 αστέρων από 2.436 σε 2.478. Στον αντίποδα, τα 2 αστέρων ξενοδοχεία από 4.110 πέρυσι έφθασαν σε 4.010 και τα ξενοδοχεία με 1 αστέρι από 1.452 περιορίστηκαν σε 1.421.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων διαπιστώνουν τάσεις συγκράτησης των επιχειρηματικών ομίλων για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Επίσης, θεωρούν ότι οι μεμονωμένες επενδυτικές προσπάθειες που υπάρχουν δεν είναι ικανές να δώσουν ισχυρή ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να καταγράψει νέα υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Αρνητικά λειτουργεί στην επενδυτική προοπτική του τομέα η μηδενική πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε δανεισμό. Παράλληλα, ανασταλτικοί παράγοντες είναι η υπερφορολόγηση των νόμιμων τουριστικών επιχειρήσεων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκύπτει από τις «γκρίζες» τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα. Η κυβέρνηση έχει αφήσει αρρύθμιστη εδώ και περίπου έναν χρόνο την εν λόγω αγορά τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κανόνων λειτουργίας. Σε χθεσινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης απέδωσε την καθυστέρηση στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η κ. Αραμπατζή έκανε λόγο για εκτόξευση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που προκαλεί η παραοικονομία της εν λόγω αγοράς, ο τζίρος της οποίας ξεπερνά ετησίως τα 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον προβληματισμό προκαλεί σε επιχειρηματικούς κύκλους του τουρισμού η ανυπαρξία συντονισμού για τη διαχείριση της τουριστικής εικόνας της χώρας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από ξενοδοχειακούς φορείς της Κρήτης για την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2.000 πρόσφυγες στον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Μετά τις ενώσεις ξενοδόχων του νησιού, αρνητικά αντέδρασε για το θέμα και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, στέλνοντας σχετική επιστολή στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οπως σημειώνει στην επιστολή, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφύγων στο νησί θα επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα των τουριστικών γραφείων εξωτερικού για την Κρήτη. Επίσης θεωρεί ότι, αν υπάρξουν διενέξεις ή συμπλοκές και προβληθούν σε διεθνή ΜΜΕ, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των τουριστών στην Κρήτη, όπως αυτό συνέβη στην Κω, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή