Επαφές με ξένα funds θα έχουν στο Λονδίνο οι 27 μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες

Επαφές με ξένα funds θα έχουν στο Λονδίνο οι 27 μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο το μεσημέρι αναχωρούν για το Λονδίνο οι εκπρόσωποι των 27 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στο τριήμερο (20, 21, 22 Σεπτεμβρίου) επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά το Χρηματιστήριο στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg. Συνολικά 27 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν δηλώσει συμμετοχή, αφού ακύρωσαν την τελευταία στιγμή οι διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της Attica Bank.

Πιο συγκεκριμένα, στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aεροπορία Αιγαίου, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS και Creta Farm. Σε ό,τι αφορά το στελεχικό δυναμικό των παραπάνω εταιρειών, μεταξύ άλλων θα βρεθούν στο Λονδίνο οι Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Μαρινόπουλος (Πειραιώς), Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Απόστολος Πεταλάς (Fourlis), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Aναστάσιος Καλλιτσάντσης (Eλλάκτωρ), Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος-Μέτκα), Kωνσταντίνος Φρουζής (Creta Farm), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), Ιωάννης Καματάκης (ΜLS).

Εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός ερωτήσεων στις απευθείας συναντήσεις (one to one) των ξένων επενδυτικών σχημάτων με τις επιχειρήσεις θα καλύψει η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls και σε τι ποσοστό απελευθέρωσε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι ξένοι θα ενδιαφερθούν να μάθουν για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στοιχείο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με στόχο την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων.

Γκρίνιες για τις καθυστερήσεις

Για τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα διεθνή επενδυτικά τους σχέδια και στη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν για φέτος. Πάντως, τα μηνύματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις ελληνικές τράπεζες στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο το τριήμερο 5 έως 7 Σεπτεμβρίου 2016. Από ορισμένες πλευρές των ξένων funds διατυπώθηκαν γκρίνιες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Οι ξένοι υπογράμμισαν ότι οι χρονοτριβές και ο υπερβολικός θόρυβος των επαναλαμβανόμενων «διαπραγματεύσεων» διαβρώνουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που εξακολουθούν να παρακολουθούν την Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής.

Στο Λονδίνο ξεπερνούν τα 90 τα διεθνή funds που έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στη διοργάνωση του Χρηματιστηρίου, ενώ 130 αναμένεται να είναι οι ξένοι επικεφαλής των funds που θα παρακολουθήσουν το επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο. Οι τέσσερις τράπεζες και οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες ΟΠΑΠ, Mυτιληναίος, Folli Follie προηγούνται έως τώρα σε αριθμό προγραμματισμένων συναντήσεων όπως είχε συμβεί και στο συνέδριο του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή