Μικρότερη συνεδρίαση λόγω χαμηλού τζίρου ζητούν οι χρηματιστές

Μικρότερη συνεδρίαση λόγω χαμηλού τζίρου ζητούν οι χρηματιστές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό της χρηματιστηριακής συνεδρίασης που σήμερα διαρκεί 7 ώρες (10.30-17.19) επαναφέρουν ως αίτημα οι 31 ιδιωτικές εγχώριες χρηματιστηριακές, καθώς το θέμα είχε συζητηθεί και τον Μάιο του 2010. Η φετινή καθίζηση των συναλλαγών, που σε αρκετές συνεδριάσεις δεν ξεπερνά ακόμη και τα 20 ή 25 εκατ. ευρώ έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τις εταιρείες του κλάδου. Να υπενθυμίσουμε ότι το φετινό αρνητικό ρεκόρ τζίρου κατεγράφη στις 9 Αυγούστου, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει μόλις τα 13,44 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι σε εξέλιξη μία έρευνα μεταξύ των μελών του κλάδου για το ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι με τη μείωση της διάρκειας των συναλλαγών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η πρόταση των χρηματιστών προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι να ξεκινά τουλάχιστον κατά 60 λεπτά αργότερα (στις 11.30 π.μ. ή και 12.00 το μεσημέρι) η συνεδρίαση, καθώς το Χρηματιστήριο είναι αδύνατο να κλείνει πριν από τις 17.19 το απόγευμα, αφού θα πρέπει η Αθήνα να συγκλίνει με το κλείσιμο των άλλων ευρωπαϊκών αγορών (18.30) και να προλαβαίνει και το άνοιγμα της Wall Street.

Η οικονομική ασφυξία επεκτείνεται καθημερινά στο σύνολο των 31 ιδιωτικών ΑΧΕΠΕΥ (εκτός των θυγατρικών των τραπεζών) που έχουν απομείνει στο Χρηματιστήριο, όταν το 2012 στο Χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές και το 2001 υπήρχαν 89 χρηματιστηριακές. Με 700 μόλις ενεργούς κωδικούς καθημερινά από Ελληνες επενδυτές, που είναι ουσιαστικά απόντες από το Χ.Α., οι εγχώριες χρηματιστηριακές, κυριολεκτικά, βυθίζονται από έλλειψη πελατών και ρευστότητας. Ουσιαστικά οι περισσότερες μπορούν ακόμη και επιβιώνουν γιατί έχουν οικογενειακό χαρακτήρα. Δηλαδή δουλεύουν όλα τα μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη, αλλά και πάλι τίθεται σοβαρό ερώτημα εάν μπορούν να καλύπτουν όλες τις λειτουργίες που απαιτεί μία χρηματιστηριακή εταιρεία, αφού δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι. Η πιο «ρηχή» αγορά της Ευρωζώνης ασφαλώς και δεν μπορεί να συντηρήσει τον σημερινό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών στην Ελλάδα, όπου μαζί με τα 15 μέλη εξ αποστάσεως (remote members) και τις 5 θυγατρικές τραπεζών ανέρχονται στις 51. Οπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία του φετινού Αυγούστου, οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκέντρωσαν σχεδόν το 83,72% των ημερησίων συναλλαγών. Την τελευταία τριετία δεν έχουμε μειώσεις προσωπικού στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Ομως, όταν έχει αποχωρήσει το 70% των αντικριστών και των brokers, από το 2010 μέχρι και το 2013, μιλάμε για χαμένη γενιά και σε αυτόν τον κλάδο, όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εργαζομένων. Από τη μία είναι οι αντικριστές (dealers), δηλαδή τα στελέχη που βρίσκονται μπροστά στα μόνιτορ και έχουν ευθύνη να εκτελούν τις εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών που δέχονται από τους πελάτες τους.

Οι αντικριστές στην πλειονότητά τους αμείβονται με βασικό μισθό από τη χρηματιστηριακή. Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων είναι οι brokers (μεσίτες), που αποτελούν τους ενδιάμεσους μεταξύ των ειδικών διαπραγματευτών (dealers) και των αντισυμβαλλομένων-πελατών τους. Το κέρδος τους προέρχεται από τη χρέωση των πελατών τους για τις υπηρεσίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή