Τρόπο απεμπλοκής από το αδιέξοδο του ΔΕΣΦΑ αναζητεί η κυβέρνηση

Τρόπο απεμπλοκής από το αδιέξοδο του ΔΕΣΦΑ αναζητεί η κυβέρνηση

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση εμπλοκή του Μαξίμου στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, προς άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπό την πίεση των θεσμών που ζήτησαν ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης το ταχύτερο δυνατόν στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, καθώς στο τέλος του Σεπτεμβρίου εκπνέει η εγγυητική επιστολή της Socar για την εξαγορά 66% του ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στην εβδομάδα να αποκαταστήσει τον δίαυλο επικοινωνίας με την πλευρά των Αζέρων που έχει διακοπεί πλήρως μετά τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο αυτό εξ ονόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους Αζέρους τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και με την ιταλική Snam που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΔΕΣΦΑ, εξαγοράζοντας ποσοστό από τη Socar. Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποί της είχαν χθες συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη. Η παρέμβαση Μαξίμου κρίθηκε απαραίτητη για το «ξεπάγωμα» των συνομιλιών με τους Αζέρους, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «αξιόπιστο συνομιλητή» σε υψηλό επίπεδο, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Την ίδια διαπίστωση φαίνεται ότι έκανε χθες και η Snam, η οποία κλήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσέλθει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, χθες, ωστόσο δεν διαπίστωσε διάθεση από το υπουργείο κάποιας συμβιβαστικής λύσης που να εξισορροπεί για τους επενδυτές τις απώλειες εσόδων από την επίμαχη τροπολογία για τον επανακαθορισμό των τελών του ΔΕΣΦΑ, η οποία σύμφωνα με τη Socar απομειώνει την αξία της εταιρείας κατά 40%-50% σε σχέση με το 2013 που υπέβαλλε την προσφορά της. Ο εκπρόσωπος της Snam αποχώρησε μάλλον απογοητευμένος από τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, θέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος θέμα «αξιόπιστου συνομιλητή».

Ο κ. Σκουρλέτης στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Snam έθεσε τρία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Απόλυτο σεβασμό της διευθέτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για συμμετοχή της Socar στον ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό κάτω από 49% και περιορισμό της σε ρόλο παθητικού μετόχου, στη μη μεταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, διότι τυχόν αμφισβήτησή του θα οδηγούσε σε ακύρωση του διαγωνισμού και στη διατήρηση του καθεστώτος που διαμορφώθηκε με τη νομική ρύθμιση για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τη Snam, o κ. Σκουρλέτης ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Κώστα Ξιφαρά να υποβάλει την παραίτησή του στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας (όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία) για να τον διευκολύνει, όπως είπε, να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού ανελήφθη λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τους θεσμούς, όπου του τέθηκε επιτακτικά το θέμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη Socar. Το σχέδιο του κ. Σκουρλέτη, όπως μέχρι σήμερα έχει διαρρεύσει από την πλευρά του υπουργείου, περιλαμβάνει ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Socar, στη βάση μιας συμβιβαστικής λύσης, που όμως θα κινείται στο αυστηρό πλαίσιο που περιέγραψε χθες στη Snam, μεταπώληση ενός ποσοστού στην ιταλική εταιρεία και επαναγορά από τα ΕΛΠΕ του 35% που θα πουλήσουν στους Αζέρους. Βασικός πυλώνας του σχεδίου παραμένει η Socar, η οποία όμως σταμάτησε να συνομιλεί με τον κ. Σκουρλέτη.

Η παρέμβαση του Μαξίμου θα επαναφέρει τους Αζέρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη διασφάλιση τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μιας μικρής παράτασης της εγγυητικής επιστολής που θα δώσει τα περιθώρια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Στην κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης αναμένεται να κινηθούν και Socar και Snam, μέτοχοι αμφότεροι του αγωγού TΑΡ, με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, τονίζοντας με νόημα ότι το διακύβευμα από όλη αυτή την ιστορία δεν βρίσκεται στην αγοραπωλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή