Επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές καθώς η αβεβαιότητα παραμένει

Επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές καθώς η αβεβαιότητα παραμένει

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μείωση των μισθών στην Ελλάδα πόσο θα επηρεάσει την κατανάλωση των προϊόντων σας», ήταν ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθεσαν τα 90 funds στις 26 εισηγμένες που συμμετείχαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου (road show) που διοργάνωσε στο Λονδίνο για 11η συνεχή χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επίσης οι 130 αναλυτές που έλαβαν μέρος σε ομαδικές παρουσιάσεις των εισηγμένων ζήτησαν να μάθουν: α) Ποια είναι η εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια και ποιες λύσεις προτείνονται, β) πότε προβλέπεται να ενταχθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γ) πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και δ) τι συμβαίνει με τις τελευταίες εξελίξεις στην Attica Bank.

Σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο Λονδίνο και συνομίλησε η «Κ», το φετινό κλίμα ήταν απρόσμενα ήρεμο σε σχέση με ό,τι ανέμεναν να συναντήσουν λόγω της καθυστέρησης του κυβερνητικού έργου, αφού οι ξένοι επενδυτές είναι απόλυτα ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, επέδειξαν στάση αναμονής προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της χώρας. Οπως τονίσθηκε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις επιχειρήσεις, οι ξένοι επενδυτές ξεκαθάρισαν ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού παραμένει θολό το επενδυτικό τοπίο στη χώρα όσο διαρκούν οι αξιολογήσεις από τους θεσμούς. Πάντως, ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να απαντήσουν εάν έχουν κάνει πλάνα ανάπτυξης για το 2017 και ήθελαν να μάθουν πόσο έχουν αυξήσει τον δείκτη εξωστρέφειάς τους, αφού υπογράμμισαν ότι παραμένει αυξημένο το επενδυτικό ρίσκο της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στο υψηλό spread του 10ετούς ομολόγου, που διατηρείται πάνω από τις 800 μονάδες βάσης.

Σε χθεσινή δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Λονδίνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης υπογράμμισε: «Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των κεφαλαίων να θέσουν την κεφαλαιαγορά μας στο ραντάρ των επενδυτικών τους επιλογών, αφού η χώρα πλέον αλλάζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία, υλοποιώντας πιστά το τρίτο πρόγραμμα, περνάει πλέον από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης». Σήμερα το μεσημέρι, ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Οι ελληνικές κεφαλαιαγορές επιταχύνουν την πραγματική οικονομία».

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν επίσης οι κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γεν. γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αντώνης Μπαρτζώκας, αν. καθηγητής – διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Nicholas Jennett, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Συντονιστής είναι ο κ. Αντώνης Ντατζόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK). Νωρίτερα το πρωί θα δώσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος θα αναφερθεί και στα νέα επενδυτικά εργαλεία που τέθηκαν στο Χρηματιστήριο, όπως είναι για παράδειγμα η αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή