Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των διεθνοποιημένων εισηγμένων και των υπολοίπων

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των διεθνοποιημένων εισηγμένων και των υπολοίπων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 736,518 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 30% των εισηγμένων –εάν εξαιρεθεί ο τραπεζικός κλάδος– το α΄ εξάμηνο του 2016 έναντι επίσης κερδών 659,010 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, καταγράφοντας άνοδο 11,8%. Αντίθετα, εάν συνυπολογισθούν στα εξαμηνιαία αποτελέσματα και οι επιδόσεις των τραπεζών, η τελική γραμμή δείχνει ζημίες μετά φόρους της τάξεως των 2,090 δισ. ευρώ από ζημίες 4,838 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων

Οι πρώτοι 63 ισολογισμοί (ποσοστό 29,57% επί του συνόλου των 213 εισηγμένων) που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή για την «Κ», επιβεβαίωσε την τάση που έχει δημιουργηθεί από τη περυσινή χρονιά ότι ανοίγει όλο και περισσότερο πλέον η ψαλίδα μεταξύ των διεθνοποιημένων εισηγμένων και αυτών που εξαρτώνται από την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται, βελτιώνουν τους οικονομικούς τους δείκτες και κάθε χρονιά που περνά αφήνουν πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης. Αντίθετα, η πλειονότητα των εισηγμένων (150) που θα ανακοινώσουν εξαμηνιαία αποτελέσματα μέχρι και το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2016 δίνουν μάχη με τον χρόνο να απεγκλωβιστούν από τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούν στη χώρα. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Beta Χρηματιστηριακής, οι κυριότεροι παράγοντες που επέδρασαν στα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι:

α) Οι επισφάλειες που πέρασαν στα αποτελέσματά τους οι εταιρίες του λιανεμπορίου και όσες ακολουθούν που είχαν έκθεση στην αλυσίδα Μαρινόπουλου.

β) Η θετική επίδραση του τουρισμού σε μεταφορές και ξενοδοχεία.

γ) Τα οφέλη από τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των παραγώγων τους (πλαστικά, διύλιση, παραγωγή ενέργειας).

Μείωση τζίρου

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μείωση του τζίρου κατά 6,7%, καθώς υποχώρησε στα 21,216 δισ. ευρώ από κύκλο εργασιών ύψους 22,729 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015. Αντίθετα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του δείγματος των 63 εισηγμένων παρουσιάσθηκε αυξημένη κατά 5,1% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015. Πιο συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη τόκων και αποσβέσεων το φετινό εξάμηνο ανήλθαν στα 2,954 δισ. ευρώ από κέρδη 2,811 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, όπως δείχνει και ο πίνακας, η Coca-Cola HBC βρίσκεται στην πρώτη θέση της κερδοφορίας, με καθαρά κέρδη 140,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο. Ακολουθούν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου στη χώρα μας, οι οποίες φέτος πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά εξαγωγών. Ο όμιλος Folli Follie Group παραμένει στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις λόγω της σημαντικής ανάπτυξης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο ΟΠΑΠ εμφάνισε μείωση των αποτελεσμάτων του, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο ΟΤΕ εμφανίζοντας κέρδη 67,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή