Αυξάνονται 5% ετησίως οι δαπάνες για έργα υποδομών

Αυξάνονται 5% ετησίως οι δαπάνες για έργα υποδομών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη τετραετία προβλέπεται ετήσια αύξηση 5% της παγκόσμιας δαπάνης για έργα υποδομών, διπλασιάζοντας τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2016 θα κυμανθούν γύρω στο 2%. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την PwC, έως το 2020 η παγκόσμια ετήσια δαπάνη για έργα υποδομών αναμένεται να ανέλθει σε 5,3 τρισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με τα 4,3 τρισ. δολάρια που είχαν προβλεφθεί το 2015 (σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες 2014), αναδεικνύοντας μια ισχυρή μακροπρόθεσμη δυναμική.

Η ανάλυση που πραγματοποίησε η Oxford Economics για λογαριασμό της ομάδας Capital Projects & Infrastructure (CP&I) της PwC εξετάζει τις αναμενόμενες επενδύσεις σε υποδομές σε εφτά γεωγραφικές περιοχές και σε έξι βασικούς κλάδους υποδομών. Δεδομένης της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς, η έκθεση εξετάζει και δύο επιπλέον σενάρια εκτός της βασικής πρόβλεψης. Ενα με ταχεία ανάκαμψη και ένα με απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά έργων υποδομών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στις σημερινές κρατούσες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη η τρέχουσα δαπάνη εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα –γύρω στο 2%– την ερχόμενη χρονιά. Εν συνεχεία θα σημειώσει μιαν αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη έως το 2020, με τις επενδύσεις να ανέρχονται στο 5% ή στα 5,3 τρισ. δολάρια ετησίως. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης από σήμερα έως το 2020 αφορούν κοινωνικές υποδομές (π.χ. σχολεία και νοσοκομεία), συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των γενικότερων υποδομών που σχετίζονται με αυτές.

Η επιβράδυνση στις επενδύσεις υποδομών που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των αγαθών, της περιορισμένης διαθεσιμότητας δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, της χαλάρωσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της νομισματικής αστάθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή