Το 60% των πιστωτών δέχεται «κούρεμα» 50%

Το 60% των πιστωτών δέχεται «κούρεμα» 50%

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ανέμεναν οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου να λάβουν την οριστική συμφωνία εξυγίανσης, η οποία σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έπρεπε να τους είχε κοινοποιηθεί από προχθές Δευτέρα. Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που εμπλέκονται στην υπόθεση, μέχρι χθες το απόγευμα είχε δώσει την καταρχήν συναίνεσή του στο κατά 50% «κούρεμα» των οφειλών το 60% των πιστωτών. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιστοιχεί σε ύψος οφειλών ύψους 487 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της συμφωνίας αποδίδεται σε νομικά ζητήματα που ανέκυψαν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και πιθανότατα η συμφωνία θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό συναίνεσης, μένει να δούμε πόσοι και ποιοι προμηθευτές τελικά θα συμφωνήσουν όταν λάβουν πλήρη γνώση του σχεδίου εξυγίανσης. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί προμηθευτές επέλεξαν να μην απαντήσουν μέσω της φόρμας της PwC. Με άλλα λόγια, έδωσαν την αρχική συναίνεση, όμως το έπραξαν όχι μέσω της αποστολής της ειδικής φόρμας της PwC, αλλά αποστέλλοντας δικά τους έγγραφα με τα οποία καθιστούν σαφές ότι θα συμφωνήσουν μόνον αφού δουν το οριστικό κείμενο. «Θολό», πάντως, εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με τη διευθέτηση των οφειλών του Μαρινόπουλου προς ΔΕΗ, δήμους και εν γένει δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Στο μνημόνιο της 2/9/2016 αναφερόταν ότι θα γίνει «κούρεμα» 50% και σε αυτές τις οφειλές, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία επ’ αυτού του ζητήματος.

Παρά την καθυστέρηση στην αποστολή της συμφωνίας προς τους προμηθευτές, στόχος της διοίκησης παραμένει η κατάθεσή της στο δικαστήριο την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016. Το ιδανικό σενάριο σε περίπτωση που αυτό επιτευχθεί είναι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου στα μέσα Οκτωβρίου, να υπογραφεί η τελική συμφωνία έως τις αρχές Ιανουαρίου και μετά να εκταμιευθεί το ομολογιακό δάνειο ύψους 362 εκατ. ευρώ. Σε διάστημα δύο μηνών από τότε, δηλαδή περί τον Μάρτιο, θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο, μετά το «κούρεμα» 50% των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η εταιρεία Σκλαβενίτης, πάντως, από τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, έχει καταχωρίσει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τη νέα εταιρεία.

Ονομάζεται «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» και θα φέρει τη διακριτική ονομασία «Σκλαβενίτης». Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 50 έτη, το μετοχικό κεφάλαιό της θα είναι 125 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν τοις μετρητοίς. Πρόεδρος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο θα ορισθεί η κ. Μαρία Σκλαβενίτου, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Στέλιος Σκλαβενίτης και μέλος ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε στα 5 έτη. Η κίνηση αυτή φανερώνει, αν μη τι άλλο, τη βούληση και κυρίως την πεποίθηση της εταιρείας Σκλαβενίτης ότι η συμφωνία θα προχωρήσει.

Σε αυτή την περίπτωση το δίκτυο που θα «κληρονομήσει» από την εταιρεία Μαρινόπουλου ανέρχεται σε 362 καταστήματα στην Ελλάδα και σε 18 στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) που είχε ο Μαρινόπουλος, αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τούτο θα ισχύσει και με τα καταστήματα χονδρικής που διέθετε ο Μαρινόπουλος με το σήμα Terra Market. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Σκλαβενίτης δραστηριοποιείται στη χονδρική μέσω της αλυσίδας The Mart (πρώην Μάκρο Ελλάς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή