Μονάδα παραγωγής στην Κύπρο εγκαινίασε η εταιρεία Δωδώνη

Μονάδα παραγωγής στην Κύπρο εγκαινίασε η εταιρεία Δωδώνη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει η φέτα στις αγορές εκτός Ελλάδος, προωθώντας ένα ακόμη παραδοσιακό τυρί, το κυπριακό χαλούμι, επιχειρεί η «Δωδώνη». Χθες στη βιομηχανική περιοχή Υψωνα, έξω από τη Λεμεσό της Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του εργοστασίου της Δωδώνης Κύπρου (θυγατρικής της Δωδώνης που εδρεύει στην Ηπειρο), η λειτουργία του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, με κύρια παραγόμενα προϊόντα τα τυριά χαλούμι, αναρή, ανθότυρο κ.ά. Την ίδια ώρα, εντός Ελλάδος, η Δωδώνη εξακολουθεί να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της σε εξαγορές είτε ολόκληρων εταιρειών είτε εξοπλισμού αυτών.

Το νέο εργοστάσιο, οι εργασίες για τη δημιουργία του οποίου ξεκίνησαν μόλις τον Μάιο του 2015, έχει τη δυνατότητα σήμερα να επεξεργάζεται 80 τόνους ημερησίως, ενώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του η παραγωγική του ικανότητα αναμένεται να φτάσει συνολικά τους 10.000 τόνους. Η επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την τράπεζα RCB Bank. Το εργοστάσιο απασχολεί σήμερα 40 εργαζομένους, όμως στην πλήρη ανάπτυξή του οι θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν τις 60. Ηδη τα προϊόντα της Δωδώνης Κύπρου εξάγονται σε 15 χώρες, μεταξύ αυτών σε Γερμανία, Αυστραλία, Ολλανδία. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Χιλή, το χαλούμι της Δωδώνης θα εγκαινιάσει τις εξαγωγές της Κύπρου προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το χαλούμι αποτελεί το δεύτερο εξαγόμενο προϊόν της Κύπρου μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με την αξία των εν λόγω εξαγωγών να ανέρχονται το 2015 σε 103 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13% σε σύγκριση με το 2014.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες η Δωδώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΦΑΓΕ για την εξαγορά του εργοστασίου της δεύτερης στο Αμύνταιο, συζητήσεις, ωστόσο, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, όπως τονίζουν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, δεν παύουν να αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές.

Στην Ελλάδα, τέλος, η Δωδώνη εισέρχεται από την 1η Οκτωβρίου και στην κατηγορία του τυριού για τοστ, με προϊόντα πλήρη και χαμηλών λιπαρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή