Επαφές Εθνικής για συμμετοχή στο σχήμα Alpha – Eurobank – KKR

Επαφές Εθνικής για συμμετοχή στο σχήμα Alpha – Eurobank – KKR

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να είναι ο τρίτος τραπεζικός παίκτης που θα συμμετάσχει στο σχήμα Alpha Bank – Eurobank και KKR για τη διαχείριση μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις αφορούν στις εταιρείες που θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα Pillarstone που διαχειρίζεται το αμερικανικό fund KKR και το ύψος του χαρτοφυλακίου που θα εισφέρει η Εθνική στην κοινή πλατφόρμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank δουλεύουν πυρετωδώς για την προετοιμασία του φακέλου, που αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ εντός των ημερών.

Η Πειραιώς

Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν αποκλείει την ένταξη στην Pillarstone και της Τράπεζας Πειραιώς, στον βαθμό μάλιστα που στην πλατφόρμα θα ενταχθούν μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κοινούς πιστούχους όλες σχεδόν τις τράπεζες. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα είναι πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας, ενώ η Πειραιώς τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής.

Πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον δεν έχει ατονήσει, αλλά ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο και αφού μελετηθεί η στρατηγική που θα εφαρμόσει το KKR σε σχέση με τις εταιρείες που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Στην πλατφόρμα θα ενταχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις από κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα κ.ά., με προοπτική την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και την εξυγίανσή τους. Το σχέδιο εξυγίανσης θα υπόκειται στην έγκριση των τραπεζών, οι οποίες θα παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Οι δύο τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank έχουν συμφωνήσει ότι θα συνεισφέρουν από κοινού χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή από 600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα. Το αμερικανικό fund δεσμεύεται να συνεισφέρει στα προγράμματα αναδιάρθρωσης περί τα 200 εκατ. ευρώ σε «φρέσκο» χρήμα, λειτουργώντας όχι μόνο ως χρηματοδότης, αλλά αναλαμβάνοντας και το μάνατζμεντ της επιχείρησης, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Εκτός από το KKR, συμμετοχή στην αναχρηματοδότηση θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), η οποία θα συμμετέχει στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με ποσοστό 5%, συνεισφέροντας έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος του νέου δανεισμού που μπορεί να φθάσει έως και το 30% μπορούν να αναλάβουν και οι τράπεζες.

Η εταιρεία που θα συσταθεί θα είναι εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων, δηλαδή δεν θα αγοράσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Θα λειτουργεί βάσει ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επιτρέποντας τη διεύρυνση των συνεργαζόμενων τραπεζών, αλλά και των επιχειρήσεων τα δάνεια των οποίων θα ενταχθούν προς αναδιάρθρωση. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή