Επιστροφή στην κερδοφορία για την Εθνική Πανγαία το α΄ εξάμηνο

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Εθνική Πανγαία το α΄ εξάμηνο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρύθμιση της οφειλής των 7,8 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μαρινόπουλο προχωρά η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία αποτελεί έναν από τους πιστωτές του ομίλου. Οπως έκανε γνωστό η διοίκηση της εισηγμένης, μετά και την υποβολή του σχεδίου εξυγίανσης, τα μισθωτήρια συμβόλαια για τα επτά ακίνητα που μισθώνονται από την εταιρεία στον όμιλο Μαρινόπουλου, πρόκειται να μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί, 100% ελέγχου του ομίλου Σκλαβενίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις της εταιρείας θα εξοφληθούν σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται εντός διμήνου από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νεοσύστατη εταιρεία θα μεταβιβαστεί και η έμμεση συμμετοχή του Μαρινόπουλου στην Chris Cash & Carry, με την οποία η Εθνική Πανγαία έχει συνάψει από το τέλος Ιουνίου συμφωνία για την απόκτηση δύο ακινήτων στη Λεμεσό της Κύπρου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 4% σε 57,3 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχε αυξηθεί κατά 152% η φορολογική επιβάρυνση της εισηγμένης, μετά την πρόσφατη αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ. Ειδικότερα, κατά το εξάμηνο του τρέχοντος, οι φόροι της εταιρείας ανέρχονται σε 1,47 εκατ. ευρώ, έναντι 586.000 ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ πριν να ληφθεί υπόψη η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ανήλθαν φέτος σε 37,6 εκατ. ευρώ, έναντι 36,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η κερδοφορία της εισηγμένης διαμορφώθηκε σε 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,1 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, όταν είχαν καταγραφεί σημαντικές ζημίες από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 10,6 εκατ. ευρώ, καθώς απέκτησε συνολικά έξι ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) σε Αθήνα, Χανιά και Πάτρα. Συνολικά, ο όμιλος διαθέτει σήμερα 322 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 885.000 τ.μ., με την εύλογη αξία των επενδύσεων να ξεπερνά τα 1,46 δισ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη κίνηση έγινε στις αρχές Ιουλίου, καθώς αποκτήθηκαν τρία ακίνητα αντί ποσού 4,7 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα Ασυλο Ανιάτων, με την αξία τους κατά την ημερομηνία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 5,3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κατάστημα στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής στο Σύνταγμα, επιφάνειας 370 τ.μ., μισθωμένο στην αλυσίδα υποδημάτων Five Shoes, όπως επίσης και για γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 7 στους Αμπελοκήπους, επιφάνειας 1.810 τ.μ., πλέον 50 θέσεων στάθμευσης, χωρίς επί του παρόντος να είναι μισθωμένα. Επίσης, αποκτήθηκαν και γραφεία 574 τ.μ. πλέον 15 θέσεων στάθμευσης επί της Λ. Κηφισίας 44 στο Μαρούσι.

Τα γραφεία είναι μισθωμένα στο Εργαστήριο Ερευνας και Επιμόρφωσης στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας («Athens Ιnstitute of Τechnology»), μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ιδρυθεί από εγχώρια πολυεθνική εταιρεία με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Οι θέσεις στάθμευσης είναι μισθωμένες στην εταιρεία CISCO Συστήματα Δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή