Περισσότερες οι κερδοφόρες εισηγμένες από τις ζημιογόνες μετά έξι χρόνια

Περισσότερες οι κερδοφόρες εισηγμένες από τις ζημιογόνες μετά έξι χρόνια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν να περάσουν 70 μήνες (σχεδόν 6 χρόνια) από την τελευταία φορά που οι κερδοφόρες εισηγμένες ήταν περισσότερες από τις ζημιογόνες. Το κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο των φετινών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων είναι η αλλαγή τάσης που καταγράφεται, καθώς η ψαλίδα των ζημιογόνων εταιρειών όχι μόνο έκλεισε αλλά γύρισε σε θετικό ισοζύγιο, εξέλιξη που είχε να παρατηρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Είναι μια ανάγνωση που δείχνει μια απτή βελτίωση της τάσης η οποία είχε δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, όχι όμως σε ένα βαθμό τέτοιο που να δημιουργεί ελπίδες για μια τόσο σημαντική ανατροπή. Οπως εξηγεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκις, επικεφαλής ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής, η ανατροπή αυτής της ισορροπίας έχει πολλούς λόγους.

«Κατ’ αρχάς, οι εισηγμένες πλέον κατάφεραν να ισορροπήσουν τα δεδομένα της ζήτησης με το οργανικό τους κόστους, βελτιώνοντας τα λειτουργικά περιθώρια, έμαθαν να ζουν χωρίς τη συνδρομή της τραπεζικής ρευστότητας και εκμεταλλεύθηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιρειών στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης, αποκτώντας υγιή μερίδια αγοράς. Επίσης, πολλές ζημιογόνες εισηγμένες έχουν πλέον αποχωρήσει από τους πίνακες του Χ.Α. παράλληλα με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους κύκλου. Το 2010 το πλήθος των δημοσιευμένων εισηγμένων αποτελεσμάτων ήταν 246. Εξι χρόνια μετά, το πλήθος των δημοσιεύσεων με το ζόρι θα φθάσει τις 210».

Το τελικό αποτέλεσμα για τις 195 εισηγμένες που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου τις εξαμηνιαίες επιδόσεις τους έδειξε ζημίες μετά από φόρους ύψους 1,964 δισ. ευρώ από επίσης ζημίες 5,281 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015.

Η καταγραφή της ζημίας (3,03 δισ. ευρώ) από την πώληση της Finansbank στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας έχει επηρεάσει τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Εφόσον εξαιρεθεί η Εθνική από το δείγμα, οι εισηγμένες εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 873,368 εκατ. ευρώ, η οποία προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες. Επισημαίνεται ότι η ζημία της Finansbank έχει ήδη καταχωρισθεί στα κεφάλαια στο τέλος του 2015 χωρίς να επηρεάζεται η ενεργοποίηση της ρήτρας των αναβαλλόμενων κεφαλαίων που θα επέφερε απομείωση των υφιστάμενων μετόχων. Η προσθήκη της Jumbo (ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου τον Ιανουάριο 2017) στα μεγέθη της χρήσης με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα θα ανεβάσει το τελικό μέγεθος πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μια επίδοση που για την περίοδο του α΄ εξαμήνου οι εισηγμένες είδαν για τελευταία φορά το 2009.

Συνοπτικά, οι βασικές παράμετροι που επηρέασαν τα φετινά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου ήταν οι εξής: α) Ενεργειακό κόστος: Το χαμηλότερο κόστος καυσίμων διατήρησε τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ μείωσε το μεικτό κόστος σε εταιρείες που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή τους (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ακτοπλοΐα, Μεταφορές κ.λπ.). β) Η καλή εικόνα των τουριστικών αφίξεων και η διατήρησή τους στα ιστορικά υψηλά είχε θετική επίδραση στα μεγέθη όσων εταιρειών έχουν έκθεση στο τουριστικό εισόδημα. γ) Η επιβράδυνση της ύφεσης σε κλάδους της λιανικής  (αυτοκίνητα, ένδυση, έπιπλα) βελτίωσε το λειτουργικό αποτέλεσμα σε επιμέρους εταιρείες αυτών των κλάδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επισφάλειες του Μαρινόπουλου χαμήλωσαν το τελικό αποτέλεσμα κατά 35 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή