Στις 17 οι διαγραφές εισηγμένων το 9μηνο

Στις 17 οι διαγραφές εισηγμένων το 9μηνο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς οι διαγραφές εισηγμένων από το Χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, έχει αποφασίσει για τη διαγραφή εισηγμένης η οποία παρουσιάζει ζημιογόνο δραστηριότητα σε μεταφορικό κλάδο και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης έπειτα από πολλά χρόνια ζημιογόνων ισολογισμών. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το εννεάμηνο (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) της τρέχουσας χρήσης έχουν οριστικά διαγραφεί 17 εισηγμένες και εάν προστεθεί και η αναμενόμενη αποχώρηση –λόγω δημόσιας πρότασης της Kleemann Hellas–, τότε το τελικό άθροισμα φθάνει τις 18 μετοχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά από το 1999 μέχρι σήμερα με τις περισσότερες διαγραφές εισηγμένων. Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41). Ιστορικά στο χρηματιστήριο η διαδικασία των οριστικών διαγραφών για επιχειρήσεις που βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν εισαχθεί τη δεκαετία του ’90, αλλά και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αναφερόμαστε σε εταιρείες όπως η ΔΑΝΕ, η Θεσσαλική, η Δάρινγκ, η Ipitoriki Software, η Connection, η Datamedia, η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η Tεχνοδομή, η Δυναμική Ζωή. Οπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη των εποπτικών αρχών, «πολλές από τις εταιρείες που σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία αναστολής διαπραγμάτευσης για περισσότερο από έναν χρόνο δεν απαντούν ούτε στα τηλέφωνα. Δείχνουν να έχουν κλείσει την εταιρεία, αφού ούτε ισολογισμούς δημοσιεύουν και η πιο εύκολη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να καταγράψουν τις λογιστικές καταστάσεις». Επίσης, είναι αξιοπερίεργο ότι αρκετές εξ αυτών έχουν επίσημα χρεοκοπήσει μέσω δικαστικών αποφάσεων. Στη διάρκεια της κρίσης (2008 – 2016) έχουν αποχωρήσει συνολικά 96 εισηγμένες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαγραφή μετοχών οφείλεται στις έρευνες των εποπτικών αρχών να διαπιστώσουν εάν οι εταιρείες πράγματι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση ή εσκεμμένα παρουσιάζουν μια τέτοια αδύναμη εικόνα για να αποχωρήσουν αθορύβως από το χρηματιστήριο, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ζημιωμένους μικρομετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή