Στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη χρήση καρτών

Στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη χρήση καρτών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις χαμηλότερες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης φιγουράρει η Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση πλαστικού χρήματος, παρά τη σημαντική αύξηση κατά 64%, που καταγράφηκε το 2015, μετά την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του 2015 που δημοσίευσε η ΕΚΤ, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στη γενική κατάταξη με μόλις 13 συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο ετησίως, αμέσως πριν από τη Βουλγαρία, στην οποία οι συναλλαγές με κάρτες ήταν 11 ανά κάτοικο. Πρώτη ήταν η Δανία με 300 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο, διαφορά που δείχνει το τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης που μπορούν να έχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές και κυρίως τη σπουδαιότητά τους στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η αύξηση στη χρήση των καρτών που σημειώθηκε στα τέλη του 2015 και η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του 2016 με ρυθμούς 50% δεν στάθηκε ικανή να καλύψει το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στις 87 συναλλαγές ανά κάτοικο ετησίως.

Αιτία, η μεγάλη απόσταση που έχει να καλύψει η χώρα μας σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο τόσο σε σχέση με την Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των χωρών της Ενωσης, στην οποία ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 104 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο. Η απόσταση αυτή ήταν μεγαλύτερη το 2014, όταν ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα ανά κάτοικο ήταν στη χώρα μας μόλις 8 και η βελτίωση οφείλεται στην επιβολή των capital controls, που εκτίναξαν τη χρήση των καρτών κατά 64%. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι συναλλαγές τόσο με χρεωστικές όσο και με πιστωτικές κάρτες, αλλά δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με κάρτες που γίνονται από τους τουρίστες και οι οποίες βελτιώνουν οριακά τον αντίστοιχο δείκτη, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικές της διείσδυσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Συνολικά το 2015 έγιναν 144,4 εκατ. συναλλαγές με κάρτες, από 88 εκατ. το 2014. Η πλειονότητα των συναλλαγών, δηλαδή περί τα 82,4 εκατ. από 34 εκατ. το 2014, έγινε από τις χρεωστικές κάρτες, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε από τα 52,7 εκατ. σε 60,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η δαπάνη με κάρτες ανήλθε στο τέλος του 2015 στα 8,8 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. ευρώ το 2014, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ ήταν ο τζίρος των συναλλαγών μέσω χρεωστικών καρτών, που σε ένα μόλις χρόνο υπερδιπλασιάστηκαν (από το 1,8 δισ. ευρώ το 2014). Αντίθετα, το 2015 πολύ μικρότερη αύξηση παρουσίασε η χρήση των πιστωτικών καρτών, που ενισχύθηκε από τα 4 δισ. ευρώ το 2014 στα 4,2 δισ. ευρώ το 2015, καθώς η πλειονότητα των πολιτών επέλεξε να κάνει χρήση των χρεωστικών καρτών παρά των πιστωτικών που έχουν στην κατοχή τους. Μία από τις βασικές αιτίες είναι και το γεγονός ότι οι πιστωτικές κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν μειωθεί δραματικά και μεγάλη μερίδα πολιτών δεν έχει καν πιστωτική κάρτα στην κατοχή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε περαιτέρω το 2015 και από 2,757.860 το 2014 περιορίστηκε σε 2.683.760.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή