Συμφωνία Αλουμίνιον-ΔΕΗ για τα τιμολόγια

Συμφωνία Αλουμίνιον-ΔΕΗ για τα τιμολόγια

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στις μακροχρόνιες «εχθροπραξίες» με την Αλουμίνιον της Ελλάδος αναμένεται να βάλει η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, με βασικό θέμα συζήτησης τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο εταιρειών. Οι δύο πλευρές έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις κατέληξαν σε συμφωνία, με τη ΔΕΗ να προσφέρει εκτός από έκπτωση όγκου και ειδική έκπτωση λόγω του καταναλωτικού προφίλ της ενεργοβόρας βιομηχανίας (είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της) και την «Αλουμίνιον» να προσφέρει «μπόνους» σύνδεσης με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου και κυρίως προπληρωμή του 30% της κατανάλωσης για δύο έτη, ενισχύοντας τη ρευστότητα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο «κόκκινο» με 100 εκατ. ευρώ εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η διαμάχη για την τιμή του ρεύματος μεταξύ των δύο εταιρειών που χρονολογείται από το 2008, διανύοντας κύκλους υφέσεων και εξάρσεων που ανέδειξαν ένα συνολικότερο πρόβλημα σχεδιασμού βιομηχανικής πολιτικής της χώρας, μπήκε σε νέα βάση μετά τις αποφάσεις σειράς δικαστηρίων υπέρ της «Αλουμίνιον» και τις παρεμβάσεις των θεσμών για τη διαμόρφωση των βιομηχανικών τιμολογίων.

Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε εφαρμογή του μνημονίου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες της για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους στη βάση του εξατομικευμένου καταναλωτικού προφίλ του καθενός, υποχρέωση που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι δύο εταιρείες δεν έχουν υπογράψει σύμβαση από το 2014, με την «Αλουμίνιον» να πληρώνει το ρεύμα στην τιμή που όρισε η Διαιτησία (36,6 ευρώ η μεγαβατώρα πλέον χρέωσης CO2) και τη ΔΕΗ να το αμφισβητεί, η διοίκηση του κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη μπήκε από την αρχή στις διαπραγματεύσεις με πρόθεση να κλείσει το θέμα που ταλάνιζε επί χρόνια τις δύο εισηγμένες, επιδεικνύοντας ευαισθησία στο μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Η πλευρά της «Αλουμίνιον» έδειξε επίσης διάθεση συμβιβασμού και έτσι επήλθε η συμφιλίωση με μία σύμβαση στην οποία και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν αμοιβαίους επωφελείς όρους τετραετούς διάρκειας.

Η σύμβαση που ενέκρινε το Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 13 Σεπτεμβρίου και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ενόψει της έγκρισής της από τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της προβλέπει έκπτωση όγκου, έκπτωση ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών, έκπτωση προπληρωμής και εμπρόθεσμης οφειλής και «μπόνους» σύνδεσης με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου.

Συγκεκριμένα, η χρέωση της «Αλουμίνιον» στηρίζεται στο τιμολόγιο υψηλής τάσης που ισχύει για όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της συγκεκριμένης κατηγορίας. Επ’ αυτού, προβλέπεται η έκπτωση όγκου του 25% που η ΔΕΗ έχει δώσει σε όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες με απόφαση προηγούμενης γενικής συνέλευσης. Προβλέπεται επίσης επιπλέον έκπτωση 8% λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών, αφού η «Αλουμίνιον» αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή της ΔΕΗ. Ολες οι εκπτώσεις αφορούν το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας, ενώ οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε φορά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Επί της χρέωσης που προκύπτει μετά τις προβλεπόμενες τρεις εκπτώσεις, εφαρμόζεται επιπλέον έκπτωση προπληρωμής και εμπρόθεσμης εξόφλησης 15% υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η «Αλουμίνιον» θα καταβάλει προπληρωμή ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι των παραδόσεων ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις της περιόδου 1.7.2016 έως 30.6.2017. Η πληρωμή θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το ποσό της προπληρωμής θα αποσβένεται τμηματικά κατά τη διάρκεια του συμβατικού έτους, έναντι εξόφλησης του μηνιαίου τιμολογίου της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το ληξιπρόθεσμο τιμολόγιο για την εν λόγω περίοδο και μέχρι της εξάντλησης του ποσού.

2. Για τις καταναλώσεις της περιόδου από 1.7.2017 έως 30.6.2018 και για τα επόμενα συμβατικά έτη (μέχρι το 2020), η «Αλουμίνιον» θα καταβάλει προπληρωμή ανταγωνιστικού σκέλους που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας πλέον CO2, υπολογιζόμενο με βάση την κατανάλωση του εκάστοτε προηγούμενου συμβατικού έτους.

3. Η «Αλουμίνιον» θα εξοφλεί πλήρως τα μηνιαία τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του μηνός που έπεται του μηνός έκδοσης του τιμολογίου, ενώ όλες οι πληρωμές θα είναι άτοκες.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης προσαύξηση της χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους με βάση την τιμή του αλουμινίου όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Η χρέωση προσαυξάνεται με βάση τον ετήσιο μέσο όρο της επίσημης τιμής αλουμινίου, όπως αυτή ανακοινώνεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του LME. H χρέωση για τιμή αλουμινίου χαμηλότερη ή ίση με 1.800 δολάρια/τόνος παραμένει σταθερή, ενώ για τιμή LME άνω των 1.800 δολαρίων/τόνος και μέχρι 3.300 δολάρια/τόνος η προκύπτουσα χρέωση προσαυξάνεται κατά 1,25 ευρώ η μεγαβατώρα ανά 100 δολάρια αύξηση της τιμής LME, κλιμακωτά με ανώτερη τιμή τα 18,75 δολάρια/τόνος, η οποία παραμένει σταθερή για τιμή αλουμινίου πάνω από τις 3.300 δολάρια/τόνος.

Η τιμολόγηση της προσαύξησης με βάση την τιμή του αλουμινίου θα αποτυπώνεται σε χωριστό τιμολόγιο που θα εκδίδεται εντός του Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος κατανάλωσης.

Η σύμβαση προβλέπει, τέλος, τιμή στα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις της «Αλουμίνιον» της περιόδου 1.1.2014 έως 30.6.2014, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ αποδέχθηκε την τιμή Διαιτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή