Εριξαν στα 84 ευρώ τις online τιμές οι ξενοδόχοι τον Οκτώβριο

Εριξαν στα 84 ευρώ τις online τιμές οι ξενοδόχοι τον Οκτώβριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου έριξαν οι Ελληνες ξενοδόχοι τις online τιμές τους τον Οκτώβριο, προκειμένου να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για διακοπές στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τrivago, η μέση οnline ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώνεται τον τρέχοντα μήνα στα 84 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα μέσα στον χρόνο ήταν η μέση ξενοδοχειακή τιμή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ χαμηλότερη κατά 2 ευρώ ήταν μόνο τον Ιανουάριο. Στην Ισπανία, που αναδεικνύεται φέτος σε πρωταθλήτρια της Μεσογείου στον χώρο του τουρισμού, η μέση οnline ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται τον Οκτώβριο στα 113 ευρώ, στην Ιταλία στα 119 ευρώ, στην Πορτογαλία στα 92 ευρώ και στην Κύπρο στα 88 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω χώρες οι ξενοδοχειακές τιμές διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, παρότι ο συντελεστής του ΦΠΑ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ξενοδοχεία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα με ό,τι ισχύει στη χώρα μας. Αλλωστε, φέτος τον Οκτώβριο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απόφαση της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6% στο 13%. Η μόνη χώρα, μεταξύ των άμεσα τουριστικά ανταγωνιστριών αγορών προς την Ελλάδα, που διατηρεί σε χαμηλότερα επίπεδα τις ξενοδοχειακές της τιμές είναι η Τουρκία. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι επιχειρούν, έτσι, να καλύψουν μέρος των μεγάλων τουριστικών απωλειών που είχαν φέτος λόγω των προβλημάτων τα οποία προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το επιχειρούμενο πραξικόπημα. Τον Οκτώβριο η μέση on-line ξενοδοχειακή τιμή στη γειτονική χώρα βρίσκεται στα 68 ευρώ. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι της Αθήνας διατήρησαν τη μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση γι’ αυτόν τον μήνα στα περυσινά επίπεδα, και συγκεκριμένα στα 100 ευρώ. Στη Βαρκελώνη η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 171 ευρώ, στη Ρώμη στα 135 ευρώ, στη Λισσαβώνα και στη Μαδρίτη στα 123 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη στα 64 ευρώ.

Πάντως, τα ποιοτικά οικονομικά δεδομένα του ελληνικού τουρισμού και για τον Οκτώβριο όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Και αυτό γιατί καταγράφεται ραγδαία πτώση στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών, ενδεικτικό στοιχείο του «φθηνού» τουρισμού που προσελκύει, πλέον, η χώρα μας. Σε αναμονή των φετινών στοιχείων η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Οκτώβριο πέρυσι έπεσε, ακόμη, και κάτω από τα 500 ευρώ, όταν το 2013 διαμορφωνόταν στα 570 ευρώ. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα καταγράψουν φέτος χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με το 2015. Αυτό οφείλεται τόσο στην υπερφορολόγηση όσο και στις προσφορές και εκπτώσεις που αναγκάστηκαν να δώσουν οι ξενοδόχοι στις ξένες αγορές ακόμη και την περίοδο αιχμής σε κάποιες περιοχές ελλείψει τουριστικής ζήτησης. Αλλωστε, στην τιμολογιακή πολιτική τους και στη συγκυρία των προβλημάτων της Τουρκίας οφείλεται κατά κύριο λόγο το κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας και συνεχίζει να διατηρείται τον τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα οι αφίξεις ξένων τουριστών να κινούνται, πλέον, σε θετικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή