Αγωνία για την κάλυψη στην έκδοση του ομολόγου της Forthnet

Αγωνία για την κάλυψη στην έκδοση του ομολόγου της Forthnet

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς για την κάλυψη στην έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές, της εταιρείας Forthnet. Χθες, τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων για την απόκτηση των ομολογιών, η διοίκηση της Forthnet κράτησε κλειστά χαρτιά. Στελέχη της σημείωναν ότι η ενημέρωση των επενδυτών θα γίνει σύννομα και σύμφωνα με τους κανόνες των χρηματιστηριακών αρχών.

Αν και «ποτέ μην πεις ποτέ», ωστόσο η συναλλακτική συμπεριφορά των δικαιωμάτων συμμετοχής στην έκδοση δεν δικαιολογεί αισιοδοξία. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η διαδικασία συμμετοχής στην έκδοση επέτρεπε σε έναν επενδυτή ακόμη και αν είχε ένα μόλις δικαίωμα να γραφτεί για το σύνολο των αδιάθετων δικαιωμάτων. Δηλαδή ένας επενδυτής που κατείχε μια μετοχή (και ένα δικαίωμα) θα μπορούσε να γραφτεί για την κάλυψη όλης της έκδοσης. Συνεπώς η διαδικασία συμμετοχής στην έκδοση του δανείου αποτελούσε ένα καλό παιχνίδι πόκερ μεταξύ των μετόχων για τον έλεγχο της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή των νέων ομολογιών θα αντιστοιχεί στο 75% των μετοχών της εταιρείας. Ωστόσο, αυτός που εγγράφονταν για το σύνολο της έκδοσης, θα έπρεπε να καταθέσει και το αναλογούν ποσό στις τράπεζες, κάτι που δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Οπως και να έχει η κατάσταση, η κάλυψη της έκδοσης δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η διοίκηση της Forthnet θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στην έκδοση των ομολογιών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της εταιρείας θα ήταν η άντληση από ενδιαφερόμενους επενδυτές περίπου 99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν στην εξόφληση ισόποσων υποχρεώσεων σε υφιστάμενα (κοινά) ομολογιακά δάνεια. Επιπλέον 28 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από την εταιρεία ως κεφάλαιο κίνησης. Με τη μερική αποπληρωμή των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, οι λοιπές δανειακές υποχρεώσεις ύψους 255 εκατ. ευρώ της Forthnet θα αναδιαρθρωθούν σε ένα νέο, οκταετούς διάρκειας, κοινό ομολογιακό δάνειο.

Tα δύσκολα για τη Forthnet θα ξεκινήσουν αν η κάλυψη της έκδοσης του νέου ΜΟΔ είναι χαμηλότερη του 70%. Αν δηλαδή η εταιρεία δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 70 εκατ. ευρώ από τα 99 εκατ., τότε ο έλεγχός της θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στις τράπεζες, καθώς θα φανεί ότι ούτε οι μέτοχοί της, αλλά ούτε και κάποιος τρίτος επενδυτής ενδιαφέρεται για την τύχη της. Το σενάριο αυτό προβλέπεται στο Ενημερωτικό Δελτίο που εξέδωσε η εταιρεία σχετικά με την τελευταία έκδοση του ΜΟΔ, και όπως αναφέρεται, τότε η διοίκηση της Forthnet θα επαναδιαπραγματευθεί μια νέα λύση με τις πιστώτριες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση Forthnet έχει καταστήσει ληξιπρόθεσμες καταβολές τόκων και χρέους προς τις τράπεζες ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν καταβάλλει τόκους και κεφάλαιο για τα κοινά ομολογιακά δάνεια ύψους 325 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2009, για περίπου τέσσερα έτη. Είναι άγνωστες οι προθέσεις των πιστωτριών τραπεζών στο ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης στην αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ στερεύουν και τα διαθέσιμα της επιχείρησης. Στο τέλος του 2015, το Ταμείο περιείχε μόλις 6 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2012 ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 27 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015 εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα, καθώς η εταιρεία μέχρι το τέλος του περασμένου έτους ακολούθησε επιθετική εμπορική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή