Επαφές με τους Αζέρους στην Αθήνα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Επαφές με τους Αζέρους στην Αθήνα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε λήγει η νέα μηνιαία παράταση της εγγυητικής της Socar, καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της αζερικής εταιρείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Βιτάλι Μπαϊλαρμπάγιοφ.

Στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγεφ, η αντιπροσωπεία της Socar θα έχει σήμερα συνάντηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να διασφαλιστούν δύο βασικές παράμετροι που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η πρώτη συνδέεται με τη διασφάλιση από πλευράς της ανεξάρτητης αρχής για την αγορά ενέργειας σταθερότητας του μηχανισμού αποδόσεων του ΔΕΣΦΑ από πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις υπουργών, τύπου τροπολογίας Σκουρλέτη, έτσι ώστε να μην ανατραπεί ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός των επενδυτών. Η δεύτερη συνδέεται με την ικανοποιητική μερισματική απόδοση για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, η οποία θα αναζητηθεί μέσα από την τεχνική φόρμουλα που επεξεργάζεται η κοινή ομάδα εργασίας των δύο πλευρών τόσο στο σκέλος που αφορά το ύψος του wakk όσο και στο σκέλος των τελών χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ. Αυτό προϋποθέτει επαναπροσδιορισμό των ανακτήσιμων ποσών προς τα πάνω και κάπου μεταξύ των χαμηλών 285 εκατ. ευρώ που καθόρισε η τροπολογία Σκουρλέτη και των υψηλών 829 εκατ. ευρώ που διαμορφώνονταν πριν από την τροπολογία και ήταν σε γνώση της Socar όταν υπέβαλε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ. Εμπλεκόμενοι παράγοντες στη διαδικασία εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά κινείται στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων των Αζέρων και προβλέπουν ότι η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι συζητήσεις με την ιταλική Snam για εκχώρηση ποσοστού τουλάχιστον 17% από το 66% που θα μεταφερθεί στη Socar, αφού ο συγκεκριμένος όρος έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την έγκριση της συμφωνίας από την πλευρά της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, κρίσιμος είναι ο Οκτώβριος και για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι δεσμεύσεις του μνημονίου προβλέπουν ιδιωτικοποίηση του 100% της εταιρείας εάν ώς τα τέλη του μηνός δεν έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 24%. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με παράγοντες της ΔΕΗ να εκτιμούν ότι θα προσέλθουν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι και μάλιστα ότι η γαλλική RTE, που εμφανιζόταν ως ο αδύναμος κρίκος, θα προσέλθει από κοινού με την καναδική Quebec Hydro, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδροηλεκτρικών στον κόσμο. Η κινεζική State Grid και η ιταλική TERNA παραμένουν τα φαβορί του διαγωνισμού, ο ανταγωνισμός ωστόσο μετά τη γαλλο-καναδική σύμπραξη ενισχύεται, δημιουργώντας προσδοκίες στη ΔΕΗ για ισχυρό τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή