Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει το Δημόσιο το 5% που κατέχει στον ΟΤΕ

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει το Δημόσιο το 5% που κατέχει στον ΟΤΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρον άρον κλείνει το μέτωπο του ΟΤΕ η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Tο περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει τη νέα τροποποιημένη σύμβαση μετόχων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom. H μεταβολή αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από το «προανάκρουσμα» μεταβίβασης του 5% του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) το περασμένο Σάββατο και έχει ημερομηνία Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα, τη σχετική απόφαση υπογράφει ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος απουσίαζε στην Ουάσιγκτον. Ο τρόπος δε που υπεγράφη η σχετική απόφαση καταδεικνύει την πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει άλλο ένα προαπαιτούμενο ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι η εκκρεμότητα αυτή θα έκλεινε μέχρι 30 Ιουνίου 2016. Τώρα η μεταβίβαση του 5% από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται υπόθεση ημερών.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε όσο μπορούσε τη νέα συμφωνία με την Deutsche Telekom. Μάλιστα η συμφωνία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς φοβάται τις επιπτώσεις της γνωστοποίησής της. Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απώλεια όλων των δικαιωμάτων αρνησικυρίας (βέτο) που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, με εξαίρεση εκείνων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες, ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ που διορίζει το ελληνικό Δημόσιο θα μειωθεί από πέντε σε δύο μέσα σε μία τριετία. Η κυβέρνηση πέτυχε τη σταδιακή συρρίκνωση της εκπροσώπησής της στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις. Ειδικότερα, αμέσως μετά την πώληση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ, η εκπροσώπηση θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα για ένα έτος. Στο δεύτερο έτος θα μειωθεί σε τέσσερα μέλη και στο τρίτο έτος θα περιοριστεί σε δύο μέλη και για όσο διάστημα διατηρεί συμμετοχή στον ΟΤΕ.

Αντιπολιτευόμενοι παράγοντες επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή προχωρά στη μείωση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου σε λιγότερο από 5%. Υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αποκτήσει το 4% από το ΙΚΑ, προκειμένου η συμμετοχή του να παραμείνει στο 5% (συν μία μετοχή), έτσι ώστε να διατηρήσει τα δικαιώματα αρνησικυρίας. Ούτως ή άλλως, το ελληνικό Δημόσιο θα ήταν κερδισμένο, δεδομένου ότι η εκχώρηση του 4% στο ΙΚΑ είχε γίνει σε πολύ υψηλότερη τιμή από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΤΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στα ειδικά δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου, που αντιστοιχούσαν σε ένα είδος «χρυσής μετοχής» στον ΟΤΕ.

Πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει ένα νέο κύμα επικρίσεων με αφορμή τον ΟΤΕ. Ο σημερινός πρωθυπουργός πολλές φορές στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει ως «έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας» τις πωλήσεις μετοχών ΟΤΕ και την αναγκαιότητα επανάκτησης του ελέγχου του από το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα στελέχη του ΣΥΝ, κατά την ψήφιση της σύμβασης πώλησης του 3% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom τον Ιούνιο του 2008, προχώρησαν σε ακτιβιστικές ενέργειες για πρώτη φορά στο εσωτερικό της ελληνικής Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή