Προοπτική για περαιτέρω επέκταση της Coca-Cola HBC στην Αφρική

Προοπτική για περαιτέρω επέκταση της Coca-Cola HBC στην Αφρική

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτική για ενίσχυση της παρουσίας της Coca-Cola HBC AG στην Αφρική, πέραν της Νιγηρίας στην οποία ήδη δραστηριοποιείται, προκαλεί η απόφαση της The Coca-Cola Company να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης του 54% της Coca-Cola Beverages Africa (CCBA). Και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ένας από τους πιθανότερους υποψήφιους εμφιαλωτές που θα επιλέξει τελικά η The Coca-Cola Company μετά την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού θα είναι και ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος της Coca-Cola HBC AG.

Σημειώνεται ότι το 54% της CCBA κατέχει η SABMiller, κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή μπίρας και αναψυκτικών, η οποία πέρυσι εξαγοράστηκε από τον βελγικό κολοσσό του κλάδου, την Anheuser-Busch InBev’s (ABI). Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η The Coca-Cola Company ουσιαστικά θέλει με αυτή την κίνηση να προλάβει εξαγορά του συνόλου της CCBA από την ΑΒΙ. Εκτενή ρεπορτάζ τόσο στους Financial Times όσο και στη Wall Street Journal θεωρούν ως έναν από τους πιθανότερους υποψήφιους για επιχειρηματική σύμπραξη με την The Coca-Cola Company μετά την απόκτηση του 54% της CCBA, την Coca-Cola HBC. Στο ρεπορτάζ μάλιστα των Financial Times γίνεται επίκληση της φράσης που είχε χρησιμοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC κ. Δ. Λόης, μιλώντας σε αναλυτές περί μεγαλύτερης ενεργοποίησης της εταιρείας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις και στην αξιοποίηση της μεγάλης εμπειρίας που αυτή διαθέτει στις αναδυόμενες αγορές. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η The Coca-Cola Company σχετικά με την εξαγορά του 54% της CCBA αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν και η εταιρεία εκτιμά τις ικανότητες της ABI, διαθέτει έναν ικανό αριθμό συνεργατών, με υψηλά προσόντα και που ενδιαφέρονται για τις περιοχές αυτές».

Ο όμιλος της Coca-Cola HBC απέφυγε να σχολιάσει, ενώ πηγές από την έδρα της The Coca-Cola Company στην Ατλάντα επεσήμαναν στην «Κ» ότι οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους συνεργάτες είναι σε εξέλιξη και η τελική επιλογή θα ανακοινωθεί όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν. Οι διαπραγματεύσεις κατ’ αρχάς της The Coca-Cola Company με την ABI αναμένεται να διαρκέσουν το πολύ τέσσερις μήνες, ενώ οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές εκτιμάται ότι θα εκδοθούν μέσα σε έξι περίπου μήνες. Σε περίπτωση που επιλεγεί ένας νέος συνεργάτης για τη CCBA, θα απαιτηθεί μια ακόμη ρυθμιστική διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει επιπλέον 3-6 μήνες. Στόχος της The Coca-Cola Company είναι ο καινούργιος συνεργάτης να «πιάσει δουλειά» το 2018.

Η CCBA ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις από τον Ιούλιο του 2016 και προέκυψε από την επιχειρηματική συνεργασία της SABMiller, της The Coca-Cola Company και της Gutsche Family Investments. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που θα έχει η δραστηριότητα στη CCBA για τον συνεργάτη που τελικά θα επιλεγεί, αρκεί να πούμε ότι η CCBA αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο εμφιαλωτή της Coca-Cola στην Αφρική, παράγοντας και διανέμοντας περίπου το 40% του όγκου αναψυκτικών στην ήπειρο. Δραστηριοποιείται σε 11 χώρες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και πρόκειται να επεκταθεί συνολικά σε 14 χώρες.

Οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται είναι η Νότια Αφρική, όπου και εδρεύει, η Ναμίμπια, η Κένυα, η Ουγκάντα, η Τανζανία, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Γκάνα, η Μαγιότ, οι Κομόρες, και η Νιγηρία, ενώ προβλέπεται επέκταση μέσα στους επόμενους 12 μήνες στις αγορές της Μποτσουάνα, της Σουαζιλάνδης και της Ζάμπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή